Kolumnit

Tärkeä arvovalinta

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Forssan valtuusto äänestää jälleen maanantaina monikylästä, eli uudesta päiväkodista, koulusta ja kaikenikäisiä palvelevasta harrastusympäristöstä. Monikylästä on äänestetty jo lukuisia kertoja, mutta asialliset päätöksenteon vaiheet käydään tietenkin huolellisesti läpi – nyt kysymys on vihdoin siitä, voidaanko tarjouskilpailun jälkeen edetä rakentamiseen.

Terveestä johdonmukaisuudesta kertoo, että kaupunginhallituksessakin äänestettiin enää urakan yksityiskohdista, ei siitä, rakennetaanko koulu vai ei.

On totta, että kustannukset ovat nousseet ikävästi jo tarjousvaiheessa. Se vahvistaa käsitystäni siitä, että viime valtuustossa Vasemmistoliiton ja Kokoomuksen hyvällä yhteistyöllä läpi viemä päätös ulkopuolisen rakennustöiden valvojan asettamisesta tulee tarpeeseen.

Moni pohtii, onko nyt oikea aika rakentaa. Ajattelen, että tuskin paljon parempaa aikaa voisi ollakaan. Monikylä on paikallistaloutta elvyttävä hanke, puhdas tulevaisuusinvestointi. Juuri nyt tarvitaan nopeasti käynnistettäviä julkisia investointeja, jotka ovat joka tapauksessa edessä. Uuden rakentaminen lisää työtä, talouden toimeliaisuutta ja verotuloja hetkessä, joka on täynnä epävarmuutta.

Vaikuttaa siltä, että kaupunki onnistui urakan kilpailutuksessa. Kaupunginvaltuuston päätösesityksen mukaan kilpailutettujen urakoiden arvosta jää seutukunnallemme 73,3 prosenttia eli noin 15,4 miljoonaa euroa, mahdollisesti enemmänkin. Hankkeen työllistävä vaikutus seutukunnalle on merkittävä.

Lisäksi kaupungille on myönnetty 690 000 euron valtionavustus liikuntahallin osuuteen, ja meillä on hyvät mahdollisuudet saada avustusta myös pihan kalustamiseen lasten ja kaikenikäisten liikkumista tukevaksi.

Täytyy myös muistaa, että vaihtoehtona monikylälle ei ole se, että ei rakenneta tai korjata mitään. Jos monikylä päätettäisiin nyt kaataa, edessä olisivat nykyisten koulujen kalliit peruskorjaukset. Jouduin edellisessä työssäni näkemään, kuinka kunnat tekivät miljoonaremontteja vanhoihin, tietyn aikakauden koulukiinteistöihin vain todetakseen, että sisäilmaoireilu ja ongelmat jatkuivat. Lapsemme ansaitsevat uudenaikaisen oppimisympäristön, joka on terve, turvallinen ja oppimiseen innostava.

Monikylä on järkevä tulevaisuusinvestointi myös kaupungin talouden kannalta: käyttötaloudessa säästetään huomattavasti uudella rakennuksella usean vanhan rakennuksen sijaan.

Urjala rakensi muutama vuosi sitten hienon uuden koulun. Olin opetusministerinä sen vihkiäisissä puhumassa. Tilaisuus jäi pysyvästi mieleen, sillä siellä luettiin katkelma rakastetusta Täällä Pohjantähden alla -romaanista, ensimmäisestä osasta, jossa Pentinkulmalle rakennetaan kansakoulu vuonna 1895.

Ehkä monikylä symboloi meille, niin kuin Urjalallekin, uskoa huomiseen. Vaikka lapsia syntyy vähän, talous on tiukoilla ja olisi monia syitä lykätä koulupäätöstä epävarmuudessa, tehdään näissä hetkissä lopulta niitä tärkeimpiä arvovalintoja.

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok.)

Uusimmat

Fingerpori

comic