Kolumnit

Täyttä eteen, mutta ehkä myöhemmin – Lestinheittokin on laimistunut saappaanheitoksi

Kuva: Jaana Lindfors
Kuva: Jaana Lindfors

Nyt kun eduskuntakin lomailee elämme suuren epävarmuuden aikaa. Toista korona-aaltoa odotellessa yleistä toimeliaisuutta hämmentää pitkälle viety jossittelu ja monialainen viisastelu.

Sitä ruokkii kansainvälinen kehitys, jossa kaikki mahdoton tuntuu olevan mahdollista. Etukäteen masinoidut vaalit ovat vain läpihuutojuttu, suurvaltojen johtajat saavat vapaasti puhua läpiä päähänsä tai likvitoida toisinajattelijoita, vastuuseen ei joudu millään eikä kukaan, ja sata miljoonaa on pienin rahayksikkö.

Niin yksityiset kuin valtiotkin velkaantuvat ennenkokemattomalla tavalla, negatiivinen korko vääristää suhteen rahaan. Nyt kannattaa kuulemma siirtyä kultakantaan.

Hengityssuojainten ja kangasmaskien valmistus lienee tämän hetken parasta bisnestä, ainakin se on pelastanut monta tuotantoaan muuttanutta yritystä. Toinen pelastava oljenkorsi on löytynyt alkoholittoman oluen valmistuksesta. Tuoreet tilastot osoittavat vääjäämättömästi, miten juuri nolla- tai lähes nollaolut viedään hyllyistä.

Anniskelun vähäpätöisistä vapauttamisista huolimatta me suomalaiset juomme vähemmän ja terveellisemmin. Etenkin nuoriso näyttää tässä kehityksessä hyvää esimerkkiä. Vanhat hevijuuserit – kompuroivat suuret ikäluokat – joutuvat tunnustamaan aikojen muuttuneen: lestinheitto on laimistunut saappaanheitoksi.

Ambivalentti alkoholipoliittinen tilanne on syntynyt Suomeen – kuinka ollakaan. Viimeksi muutama päivä sitten uutisoitiin, miten suomalaistisleet saivat neljä kultamitalia kansainvälisesti arvostetussa kilpailussa. Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, vaan viinaksemme ovat jo vuosia kahmineet mitalisijoja ympäri maailmaa.

Nurinkurista on, ettei menestystä saa mainostaa edes omilla nettisivuilla. Kaiken takana on Alko, jonka monopoliasema tuntuu olevan suomalaiseen peruskallioon valettu.

Takuumiehenä toimii muutama sosiaali- ja terveysministeriön virkamies. Edes koronan varjolla pienpanimot eivät saaneet etämyyntioikeutta, nyt niitä onkin mennyt jo muutama nurin ja yritysjärjestelyt kentällä sen kun vain kiihtyvät.

Ministeriö muistaa säännöllisin väliajoin muistuttaa, että etämyynti ei ole sallittua Suomessa. Miten sen ottaa, kiellettyä se ainakaan ei ole. Onneksi ainakin yksi meppi on jättänyt selvityspyynnön EU:n komissiolle siitä, että ministeriömme on jättänyt komissiolle vääriä tietoja alkoholilain uudistuksesta.

Poliittista jälkeenjääneisyyttä kuvastaa hyvin se, että niin hallitus kuin eduskuntakin on asian suhteen kuin kusi sukassa. Samaiset eduskäypäisemme päättävät maskipakosta?

Kirjoittaja on eurooppalaisittain marinoitunut paluumuuttaja ja tietokirjailija.

Uusimmat

Fingerpori

comic