Kolumnit

Tervetuloa 2020!

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Vielä on hieman epäuskoinen olo, onko tosiaan jo 2020. Uusi vuosikymmen, uusi mahdollisuus myös Suomelle.

Puoluekentän sirpaloituminen ja hurjan nopea viestintäympäristö ovat tehneet politiikan tekemisestä aiempaa vaikeampaa. Houkutus kasvaa luvata kymmenen hyvää asiaa ja jättää kertomatta huonot uutiset. Samaan aikaan kun asiat monimutkaistuvat, populismiin sortuvilla ja ihmisten syvimpiin pelkoihin vetoavilla voimilla on ennennäkemättömät keinot levittää yksinkertaisia ”totuuksia”.

Edessä on kova työ pelastaa demokratia ja yrittää palauttaa politiikan kunnia.

Uusi vuosikymmen paljastaa väestörakenteemme haasteet. Syntyvät ikäluokat ovat ennätyspieniä. Työikäisiä on koko ajan vähemmän. Yritysten kasvua hidastaa jo nyt pula osaavasta työvoimasta. Alati kasvavat sote-menot eivät lakkaa olemasta sillä, että vastuu siirretään kunnilta uudelle hallinnon kerrokselle. Suomi on pieni maa.

Kun ikäluokat ovat pienempiä, tulee yhä tärkeämmäksi, että mahdollisimman kaikki työikäiset pääsevät mukaan työelämään. Työllisyysasteen nostaminen vaatii monenlaisia uudistuksia: joustavampaa paikallista sopimista, aktiivisia uuden ajan työvoimapalveluja, kannustinloukkujen purkamista, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta, kevyempää työn verotusta, perhevapaauudistusta, varhaiskasvatusmaksujen asteittaista poistamista ja yrityksille ennustettavaa, palkkaamiseen kannustavaa ja kilpailukykyistä toimintaympäristöä. Tutkimukseen ja uuden luomiseen on pystyttävä investoimaan enemmän niin yksityisissä yrityksissä kuin korkeakouluissa.

Suomen tulee olla houkutteleva osaajille. Työ- ja opiskeluperäisen maahanmuuton lupaprosessit on saatava nopeammaksi.

Nuorten syrjäytymisen kierre on pysäytettävä. Peruskoulu on Suomessa edelleen uudenkin Pisan mukaan maailman kärjessä, mutta silmiin pistää se, ettei peruskoulumme pysty tasaamaan lasten kotitaustasta johtuvia eroja niin kuin ennen. Oppivelvollisuuden pidentämiseen varatut sata miljoonaa kannattaisi ennemmin käyttää varhaiseen tukeen. Se olisi inhimillisempää ja tutkijoiden mukaan myös tehokkaampaa. Enemmän varhaiskasvatusta ja peruskoulun oppimisen tuki kuntoon!

Suomen tulee olla maailmalle ja uudelle avoin, kansainvälinen maa. Voimme yhä viedä teknologista osaamistamme ja tasa-arvoisen pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan mallia maailmalle. Teknologinen osaamisemme voi olla tuottamassa ratkaisuja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen ja muihin ympäristöongelmiin.

Uusi vuosikymmen on mahdollisuus muuttaa myös sitä, miten toisemme kohtaamme. Rumasti sanomisesta on tullut vaivihkaa normaalia, toivottavasti ei kuitenkaan hyväksyttyä. Sananvapaus ei oikeuta toisten ihmisten tahalliseen loukkaamiseen.

Optimisti ajattelee: ehkä 2020-luku on ystävällisempi!

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kuntapäättäjä ja kansanedustaja (kok.).

Uusimmat

Fingerpori

comic