Kolumnit

Terveyttä teatterista

Alpo Suhonen

 

Kansainvälinen terveysjärjestö WHO on julkaissut yhteenvedon 900 tutkimuksesta taiteen ja kulttuurin terveys- ja hyvinvointivaikutuksista. Tulokset olivat selkeät. Taide ja kulttuuri parantaa kiistatta terveyttä ja hyvinvointia.

Taiteen tekeminen, luova toiminta on ihmiskunnan historian vanhin lääke ja terapiamuoto. Taidetta ja laajasti kulttuuria on harrastettu, tehty ja tuotettu ja myös usein voimakkaasti vastustettu kautta aikojen.

Useiden tutkijoiden mukaan vanhimpia taiteen muotoja ovat olleet riitit, tanssi, musiikki ja teatterin sekä kalliomaalausten erilaiset muodot. Taide on ollut myös uskontojen hyvin läheinen kanava.

Historia tuntee myös taiteen tuhoamista ja voimakasta hyväksikäyttöä erilaisten,lähinnä diktatuurien toimesta. Kirjaroviot olivat esimerkiksi Hitlerin Saksassa yleinen tapahtuma. Sosialistinen realismi oli lähes ainut hyväksytty taiteen muoto entisessä Neuvostoliitossa.

Teatterin syvin tehtävä ja tarkoitus on tutkia ihmisenä olemisen moninaisuutta ja ristiriitaisuutta eri keinoin,kevyestä viihteestä aina draaman syvyyksiin. Myöskin teatteri on ollut kautta aikojen näyttämö, missä on tutkittu yhteiskunnallista todellisuutta hyvinkin kriittisesti.

Itselleni teatteri on ollut tärkeä jo lapsuudesta asti. Ensi kosketuksen elävään teatteriin sain Saaren Kansanpuiston kesäteatterissa . Vivica Bandler ohjasi tammelalaisten harrastelijoiden kanssa Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä vuonna 1951. Näytelmä oli suuri menestys, päätyi aina Pariisiin asti.

Muistan vain venematkan Saareen ja pitkin lavaa kirmailleet sarkapaitaiset, resuiset veljekset, elämys on kantanut.

Vuonna 1970 kirjoitin ylioppilaaksi. Ylioppilaskokeessa kirjoitin aineen Samuel Beckettin Leikin Loppu näytelmästä, jonka näin Kansallisteatterissa, pääosassa Tarmo Manni.

Olin onnekas saadessani tehdä yhdessä työryhmän kanssa Forssan teatteriin Sammakkokuningas-pelin hinta -näytelmä. Mielestäni onnistuimme hienosti. Useat teatterin ammattilaiset ovat vierailleet katsomassa esityksen. Innostunutta kiitosta on tullut kaikkialta.

WHO julkaisema tutkimus saa todistusvoimaa.Forssan teatteri toimii harrastajavoimin, siis tehdään teatteria ilman palkkaa.

Tässä on Forssan kaupungille tärkeä kehittämisen paikka. Kaupunki tukee teatteria noin 20 000 eurolla vuosittain, siis aivan totta. Todella ala-arvoista ymmärrystä teatterin merkityksestä paikkakunnalle, asukkaille, imagolle ja erityisesti teatterin tekijöille.

Vetoomus, nopeasti teatterille kunnon tuki, aluksi esimerkiksi 50 000 euroa. Lopuksi vielä kiitokset Joona Rosenberg, Sonja Priimagi ja Jukka Sippola, olette mahtavia.

Alpo Suhonen

Kirjoittaja on forssalainen valmentaja ja kulttuurivaikuttaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic