Kolumnit

Tieverkko rapautuu Lounais-Hämeessä ja se uhkaa jo turvallisuutta

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Kuoppia, monttuja, kohoumia, vaaranpaikkoja. Kreiviläntie, Kuusjoentie, Murronkulmantie. Olen saanut tänä syksynä tavallista enemmän yhteydenottoja heikkokuntoisista ja vaarallisista teistä Lounais-Hämeessä.

Kunnanjohtaja Riikka Riihimäki viestitti, kuinka Ypäjällä Kuusjoentie petti säiliöauton alta. Oli onni, että pahemmalta vältyttiin. Tiellä kulkevat päivittäin koulukyydit, raskas liikenne ja asukkaat tierikkoja vältellen. ”Jos edes korjaisivat montut soralla”, hän pyysi.

Toinen murhe on Matkun Kreiviläntie. Se on täynnä kuoppia ja päällystevaurioita. Kaupunki on kirjelmöinyt ja lähetystö kävi ministeriä tapaamassa, mutta apua ei ole vielä tullut. Tie on tärkeä yhdystie, läpiajoliikennettä on paljon ja tietä käytetään myös metsätalouden kuljetuksiin.

Kolmas tie, josta on tullut yhteydenottoja, on Murronkulmantie Jokioisilla. Etenkin tien loppupäässä on runsaasti monttuja, jotka kaipaisivat kipeästi paikkaamista.

Koko maassa tilanne näyttää valitettavasti aika lailla samalta. Tieverkon kunto on tänä vuonna heikentynyt kaikkiaan ennätyksellisen paljon.

 

Luitko tämän: Kreiviläntie saa odottaa aikaansa – Tuskien taipaleelle ei näy loppua, kun kaupunki laittaa toivonsa elyn rahoitukseen

 

Liikennehankkeita tärkeysjärjestykseen laittavia ELY-keskuksia ei käy kateeksi, sillä paineita tulee joka suunnalta. Oma kokemukseni on, että yhteistyö on toiminut asiallisesti ja hyvin. Hämeen kansanedustajat tapaavat ELYn johdon seuraavan kerran tiistaina.

Sain tällä viikolla ELYstä vastauksen, että kolmen mainitun lounaishämäläisen tien kunto on heidänkin havaintojensa mukaan huono. Kaikille on toteutettu 90-luvulla kevyt toimenpide, niin sanottu SOP-pintaus, joka on sananmukaisesti tiensä päässä. Kun määrärahoista on pulaa, on painotettu vilkkaasti liikennöidyn tiestön päällysteiden korjausta ja annettu vähäliikenteisille teille tekohengitystä reikäpaikkauksin.

Kuusjoentielle ensiapu tulikin jo nopeasti: pahimpia monttuja täytettiin soralla loppuviikosta. Hyvänä uutisena ELY lupaa, että tietä tullaan syksyn aikana vielä paikkaamaan, lyhyelle osuudelle tehdään muutakin kuin pelkkää reikäpaikkausta. Kreiviläntiestä neuvotellaan parhaillaan Pirkanmaan ELYn kanssa: alustavasti on jo sovittu yhteistyöstä, kun Kreiviläntien vuoro parantamiseen on tulevaisuudessa. Yritän osaltani kiirehtiä asiaa!

 

Lue myös: “Alkaa olla jo vaarallista ajaa tästä” – Jokioisilla kaivataan elyä apuun monella tiellä

 

Teurontien saimme tänä syksynä kuntoon, ja työ jatkuu! Tulevia suurempia kohteita ei ole vielä päätetty, joten meillä on hyvät edellytykset onnistua. Valoa tuo se, että valtion talousarvioesityksessä Suomen tieverkon korjausvelan purkaminen jatkuu ja määrärahoja on luvassa tätä vuotta enemmän ensi vuodelle. Tästä on sovittu kaikkien puolueiden kesken parlamentaarisesti. Kokoomus on pitänyt asiaa vahvasti esillä eduskunnassa.

Jätimme myös Hämeen kansanedustajien yhteistyönä yhteisiä talousarvioaloitteita, joista yksi koski kakkostien perusparannuksen jatkamista loppuun Humppilan kohdalta. Toivottavasti hallitus ottaa nämä vakavasti.

Tienkäyttäjät, pidättehän minut ajan tasalla. Asioihin voi vaikuttaa, ja oman kokemukseni mukaan se onnistuu parhaiten asiallisella yhteistyöllä kuntien ja viranomaisten kanssa.

Teillä on nyt liukasta ja pimeää. Ajetaan varovasti!

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kuntapäättäjä ja kansanedustaja (ok.).

Uusimmat

Fingerpori

comic