Kolumnit

Toisianne täydentäen

Nuorena miniänä ihmettelin anoppini tapaa istua keittiössä hellan vieressä muun porukan ollessa syömässä. Kysyessäni häneltä, miksi hän ei syö meidän muiden kanssa, hän vastasi, että emäntä syö vasta sitten, kun muut ovat lopettaneet. Näin hän varmisti, että ruokaa riitti kaikille.

Minunkin lapsuuden kodissani äiti oli se, joka laittoi ruuan, mutta hän kuitenkin söi samassa pöydässä ja samaan aikaan kuin muu väki.

Vähän myöhemmin mummoni havahtui siihen, että en noussut aamulla ennen miestäni laittamaan hänelle aamupalaa. ”Jos aiot pitää miehen itselläsi, häntä täytyy pitää hyvänä ja passata”, opasti mummo nuorta aviovaimoa.

Mummo, anoppi ja oma äitini olivat kaikki huolehtineet kotityöt yksin. Mies hankki rahat ja vaimo hoiti kodin. Meidän kohdallamme on toisin, olemme koko avioliittomme ajan olleet molemmat töissä kodin ulkopuolella ja kotityöt on hoitanut se, joka on milloinkin ehtinyt.

Mummon ohje miehen hyvänä pitämisestä ei silti ollut väärä, se oli vain yksipuolinen. Avioliitossa kummankin puolison tehtävä on pitää toista hyvänä.

Tasa-arvokysymykset nousivat menneen kevään aikana vahvasti esille perussuomalaisten Jukka Hankamäen kirjoittaman kirjan ”Totuus kiihottaa” myötä. Tekstit poistettiin netistä, mutta keskustelu ehti alkaa kiivaana.

”Jos naista kourii takapuolesta, se on vain tapa lähestyä häntä”, näin väittää Hankamäki. Olen elänyt nuoruuteni aikana, jolloin takapuolelle läpsyttely ja perään viheltely oli aivan normaalia. Hankamäki on oikeassa, se on tapa lähestyä naista, mutta se on huono tapa.

Hän väittää myös, että seksuaalirikokset johtuvat naisten pihtaamisesta. Asia tuskin on niin mustavalkoinen. Mutta jos Hankamäki on oikeassa, niin suosittelisin miehiä miettimään rakentavia ja laillisia tapoja ratkaista tämä pihtaamisongelma.

Seksuaalirikoksiin on hänen mukaansa toinenkin syy ja se on naisten provosoiva pukeutuminen. Myönnän, että naiset osaavat pukeutua provosoivasti, mutta ei se silti anna oikeutta rikolliseen käyttäytymiseen. Voidaan myös sanoa, että jos joku provosoi sinua, niin älä provosoidu.

Mummoni neuvo toisen hyvänä pitämisestä ja passaamisesta on ainakin minun elämässäni osoittautunut toimivaksi. Suosittelen sitä sekä miehille että naisille, siviilisäädystä riippumatta. Toista ihmistä kunnioittava ja ystävällinen lähestymistapa toimii.

Jos haluamme rakentaa tasa-arvoa, vastakkainasettelu ja yksipuolinen ajattelutapa johtavat vain umpikujaan. Yksittäisiin tekoihin voidaan löytää joku syyllinen. Yleisellä tasolla keskusteltaessa yleistäminen toimii huonosti.

Ei siis niin, että naiset ovat syyllisiä miesten ongelmiin tai toisinpäin. Syyttelyn kierre ei lopu koskaan. Mehän täydennämme hienosti toinen toistamme, jospa auttaisimme toisiamme näyttämään itsestään parhaat puolensa.

Kirjoittaja on peruskoulun opinto-ohjaaja.

Fingerpori

comic