Kolumnit

Tuoko etätyö Forssan seudulle lisää asukkaita?

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Onko etätyö seutukaupunkien ja mökkirikkaiden maalaiskuntien kauan odotettu mahdollisuus? Koronasta tuli disruptio – häiriötila – kaupungistumiskehityksen luonnonvoimalle. Ihmiset kiinnostuivat väljemmistä asumismuodoista. Tuli kesämökkibuumi, puutarhabuumi, remonttibuumi. Tilastoissakin jo näkyy, että maaseutumaisten kuntien vetovoima on koronakriisissä kasvanut.

Tutkijat pohtivat nyt, kuinka pysyviä vaikutukset ovat.

Hämeen yrittäjien tilaisuudessa perjantaina Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen esitteli yrityksille tehtyä kyselyä, jonka mukaan etätyö ja monipaikkatyö ovat tulleet jäädäkseen. 60 prosentissa vastanneista jäsenyrityksistä siirryttiin keväällä ainakin joiltain osin etätöihin, ja 50 prosentissa aiotaan jatkaa nyt syksyllä. Arviolta 100 000 yritystä aikoo lisätä monipaikkaista työtä pysyvästi.

Forssan seudulle se on mahdollisuus. Vapaa-ajanasukkaat jäävät pidemmäksi aikaa, jopa ympärivuotisesti, luonnon lähelle käyttämään esimerkiksi Tammelan palveluja. Nyt on aika pitää huoli siitä, että meillä on palveluja tarjolla ja avoinna tälle potentiaalille.

Forssan seudun sijainti ja liikenneyhteydet mahdollistivat aiemminkin päivittäisen työssäkäynnin kaikissa Etelä-Suomen keskuskaupungeissa, mutta arjen kannalta on mullistavaa, jos etätyön yleistyessä työpaikalla tarvitseekin käydä viiden arkipäivän sijaan esimerkiksi vain kahtena tai kolmena päivänä. Monilla työpaikoilla on huomattu, että työteho etänä voi jopa parantua. Elämänlaatu paranee, kun ei tarvitse koko ajan kiitää jonnekin ja käyttää päivän parhaita tunteja liikenteessä. Ympäristökin kiittää.

En kuvittele, että korona kääntäisi kaupungistumiskehitystä kokonaan, mutta positiivisia vaikutuksia sillä voi olla esimerkiksi Forssan seudun vetovoimaan. Tätä kaivattua mahdollisuutta pitäisi nyt täysillä hyödyntää! Markkinoidaan seutuamme! Asumista väljemmin, laadukkaammin, lähellä harrastuksia, luontoa ja vapaa-ajan mahdollisuuksia, hyvien palvelujen ympäröimänä. Arki on täällä jotain aivan muuta kuin ahtaissa lähiöissä kehäkolmosella. Kaikki on lähellä.

Nyt olisi myös kiire pohtia talo- ja tonttitarjontaa alueellamme. Onko sitä tarpeeksi – ja vastaako se potentiaalisten muuttajien odotuksia?

Joskus monipaikkaisuudesta puhutaan sävyllä, joka tyrkyttää omaa asumismuotoa ylivertaisena. Ihmiset tahtovat elämältään eri asioita. Etätyön yleistyminen tuo kuitenkin lisää vaihtoehtojen kirjoon. Sellainen elämäntapa voi nyt olla mahdollinen, joka vielä hetki sitten tuntui haaveelta: töitä omalta mökkilaiturilta, työpäivän ensimmäinen kahvikupillinen läppärin kanssa terassilta, aikaa keskeytymättömille ajatuksille, mahdollisuus olla vastassa, kun pienet koululaiset tulevat iltapäivällä kotiin.

Kaiken tämän kirjoitin hyvin ymmärtäen, että isoa osaa töistä ei voi tehdä etänä. Ei kansanedustajankaan työtä. Esimerkiksi hoitotyö, poliisin ammatti, rakentaminen, moni palveluammatti ja tehdastyö vaativat läsnäoloa tulevaisuudessakin. Myös näissä ammateissa toimivien työhyvinvointia pitää kehittää ja arkea helpottaa.

Syksyn näkymä on sumuisa, emme tiedä kuinka kauan joudumme koronan kanssa elämään. On lohdullista ajatella, että siitä voisi seurata kotiseudullemme myös pieni ripaus hyvää.

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kansanedustaja ja kuntapäättäjä (kok.).

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti