Kolumnit

Turvallisesti uuteen – Ihmiskunnan suurista haasteista on aina tähän selviydytty

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Turvallista uutta vuotta toivotti Urjalan VPK:n edustaja kaikille aattoillan ilotulitusta seuraamaan tulleille sadoille katsojille. Näyttää siltä, että tapahtuma kerää vuosi vuoden jälkeen yhä suuremman yleisömäärän. Ilotulitus oli hyvin järjestetty ja näyttävä. Vapaaehtoisella palokunnalla on myös tulevaisuutta, sillä siinä toimii myös paljon paikallisia nuoria.

Ryskeellä ja paukkeella siirryttiin myös uudelle vuosikymmenelle. Kun Urjalassa käynnistyy Väinö Linnan juhlavuosi helmikuussa Väinön päivänä, lienee sopivaa lainata Koskelan Jussin repliikki Akselille, joka tuli kotiin juhlimasta vuosisadan vaihtumista: ”Annas olla kormehtmatta sen lihakupin ettes sitä vallan tyhjennä. Tälläkin vuosisadalla syödään mun tietääkseni.”

Toimittajaa kiinnostaa aina asioiden taustat. Valitettavasti monissa medioissa ammattitaitoisia toimittajia on niin vähän, että taustat jäävät liian vähälle penkomiselle. Päättynyt vuosi nosti otsikoihin, nuorten mieliin ja mainoksiin ilmastonmuutoksen.

Tuosta lihakupista tuli mieleen Ylen uutinen, jossa itsestään selvästi oli hyväksytty ajatus, että lihan syöminen oli ilmastovastaista. Ei väitellä nyt siitä, onko vai ei. Kysymys kuuluu ennemmin, kenen intressi on se, että puhutaan ja syyllistetään tavallisia ihmisiä ja heidän tapojaan. Mistä asioista silloin ei puhuta, kun huomio siirretään yksittäisiin asioihin, jotka herättävät voimakkaita tunteita suuntaan jos toiseenkin.

Epäile, epäile ja epäile on lukijan, katsojan ja kuulijan tärkein ohje. Vastaavasti toimittajan tärkein ohje on; tarkista, tarkista ja tarkista.

Urjala täällä ja Jokioinen toisena perinteisenä Lounais-Hämeen kuntana on mukana Hinku-verkostossa, jonka tavoitteena on hiilineutraali kunta. Mukana olevat kunnat tavoittelevat seuraavan kymmenen vuoden aikana 80 % päästövähennystä. Keinoina uusiutuvan energian käyttö ja parempi energiatehokkuus. Kunnantalon katolla ovat jo aurinkopaneelit. Tuulivoimaloita on tulossa Humppilan rajalle. Airanteen energia tarjoaa hakepohjaista kaukolämpöä.

Ihmiskunnalla on ollut aina suuria haasteita, mutta aina niistä on tähän asti selviydytty milloin nerokkaiden keksintöjen ja oivallusten ansioista ja tosinaan pakon edessä. Luonto itsessään on kuitenkin suurempi tasapainottaja kuin ihminen.

Lasten on tulevaisuus. Huolestuttaa, kun Urjalassa syntyi viime vuonna vain 17 lasta eli 15 vähemmän kuin edellisvuonna.

Onnea kaikille lukijoilleni alkaneena vuotena ja kiitos palautteista päättyneenä vuotena!

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic