Kolumnit

Turvallisuudentunne ratkaisee, milloin Suomi avautuu!

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Pitkästä aikaa ilmassa on toivon tuntua: koulut ja päiväkodit avautuivat, rajoituksia puretaan hallitusti, yhteisvastuulla virus on saatu painettua alas. Tukahduttaminen on mahdollista, vahvisti perjantaina THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta. Herkkyyttä tarvitaan tulevina kuukausina, jos uusi huippu nostaa päätään.

Kriisin ensimmäiset vaiheet ovat olleet kieltoja, rajoitukset ja velkarahaa. Seuraavassa vaiheessa tilalle tarvitaan toivoa! Myöhemmin on edessä kallis laskunmaksu, josta talousviisaat Vesa Vihriälän johdolla jo raportissaan varoittivat. Loppusummaan voimme vaikuttaa sillä, miten onnistumme säästäväisyydessä ja Suomen kylmäkäynnistämisessä uuteen nousuun.

Kaiken ytimessä on turvallisuudentunne. Jos sitä ei ole, ihmiset eivät rajoitusten purkamisestakaan huolimatta uskalla lähteä kauppoihin, kampaamoon tai kotimaan kesälomakohteisiin. Jos turvallisuudentunnetta voidaan vahvistaa esimerkiksi suosittelemalla suojainten käyttöä vilkkaissa marketeissa tai bussimatkoilla, suositus kannattaisi antaa. Nyt tuntuu, että siitä on tullut sosiaali- ja terveysministeriössä politisoitunut arvovaltakysymys.

Tulevissa vaiheissa rajoitustoimissa tulisi taipua myös alueellisiin ratkaisuihin. Suomessa on runsaasti alueita, joissa virusta ei tällä hetkellä ole. Forssan seudultakin ovat tartunnat hiipuneet. Millä perusteella meillä on samat kiellot kuin pääkaupunkiseudun tautipesäkkeissä? Miten oikeudenmukaista se on esimerkiksi ravintolayrittäjille, joiden elinkeino on kielletty?

Toiseksi, kaikki koronapäätösten takana oleva tieto on saatava avoimeksi. Muu tuo epävarmuutta yhteiskuntaan. Oikeuskansleri tutkii parhaillaan eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia.

Sote-himmeleiden rakentaminen pitää laittaa jäihin. Kriisi opetti, että todellinen sote-uudistus on lääketieteen ja terveysteknologian kehittymisessä, uusissa toimintatavoissa ja osaamisessa.

Kevät tuo mieliin puutarhahommat ja ehkä remonttihaaveetkin! Talouden vauhtiin saamiseksi nyt kannattaisi äkkiä säätää porkkanoita muun muassa omakotitalojen ja taloyhtiöiden energiaremontteihin. Näin pidetään talouden rattaat pyörimässä, ja ympäristökin kiittää! Lisäksi laajentaisimme kotitalousvähennystä.

Tämän kevään ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat suorittivat tutkintonsa loppuun poikkeusoloissa. Se oli monille jo aikamoinen painajainen, ja lisäksi korkeakoulujen pääsykokeetkin menivät uusiksi! Olemme ehdottaneet, että hallitus sopisi korkeakoulujen kanssa korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämisestä, jotta useampi nuori pääsisi elämässä eteenpäin. Se olisi fiksua ilman koronaakin, sillä Suomi tarvitsee korkeaa osaamista. Nuorissa on tulevaisuus.

Elämä eristyksessä ei ole täyttä elämää. Tämän ovat saaneet kipeästi kokea karanteenioloihin määrätyt yli 70-vuotiaat. Jos on juuri 70 täyttänyt vireä, ulkoileva, harrastava, ansaituista eläkepäivistä nautiskeleva aktiivinen kansalainen, ei välttämättä pidä siitä, että tulee kohdelluksi hoivan kohteena. Surua tuottavat myös kertomukset siitä, miten läheiset ovat nähneet rakkaidensa elämänilon ja toimintakyvyn hiipuvan yksin laitoksissa. Akuutin kriisin hetkillä päätöksenteon täytyy olla suoraviivaista ja selkeää, mutta erityisesti kriisin venyessä mitataan inhimillisyys.

Loppuun toivotan kunnioittavaa kaatuneiden muistopäivää! Muistuttakoon se meitä, että Suomi on selvinnyt vaikeista kriiseistä aiemminkin.

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kuntapäättäjä ja kansanedustaja (kok.).

Uusimmat

Fingerpori

comic