Kolumnit

TV-kolumni: Välähdys pimeää on valokeilaa kiinnostavampi – ainakin Hannibal Lecterin kohdalla

Hannibal Lecter ( Kuva: Laura Krohn

Joskus on parempi tietää liian vähän kuin liikaa. Näin on ainakin Hannibal Lecterin kohdalla.

Thomas Harrisin luoma paha psykiatri esiintyy ensimmäisen kerran romaanissa Punainen lohikäärme (1981). Sittemmin Lecter on mukana vielä kolmessa kirjassa, viidessä elokuvassa sekä yhdessä tv-sarjassa.

Laatuviinin kanssa ihmislihaa nauttiva Hannibal Lecter on äärimmäinen tabunrikkoja, ylivertaisen älykäs ja myös fyysisiltä ominaisuuksiltaan ylivoimainen.

Puhtaaksiviljelty sosiopaatti, arvelee vankimielisairaalaa johtava tohtori Chilton Uhrilampaat-romaanissa (1988). Filmihistorian suurin roisto, nimeää Yhdysvaltojen filmi-instituutti.

Oli miten oli, hahmo on parhaimmillaan silloin, kun hänestä ei kerrota liikaa. Tämä unohtui Harrisilta 2000-luvun alussa.

Millainen Lecter oli ennen paljastumista, illalliskutsuja järjestäessään?

Vielä Uhrilampaat-romaanissa Lecter ivaa: ”Mitään ei tapahtunut minulle, poliisi Starling. Minä tapahduin. Et voi luokitella minua pelkäksi vaikutelmien yhteistulokseksi.”

Lecter-franchisen uusimmassa lisäyksessä, Nuoressa Hannibalissa, Harris tuhoaa hahmonsa mysteerin luettelemalla, mitä kamaluuksia tämän nuoruudessa tapahtui.

Anthony Hopkins oli Lecterinä Uhrilampaat-elokuvassa (1991) 16 minuuttia, ja voitti suorituksestaan Oscarin. Nuori Hannibal (2007) taas oli ehdolla kahdessa sarjassa huonoimman elokuvan Kultainen vadelma -kilpailussa.

Punainen lohikäärme (2002) on neljäs Lecter-filmatisointi. Trillerissä FBI-profiloija Will Graham (Edward Norton) pyytää Lecteriltä (Anthony Hopkins) apua Hammaskeiju-sarjamurhaajan tavoittamiseksi.

Siinä missä viiden Oscarin Uhrilampaissa Lecter nähdään vangittuna ja jo todellisen luontonsa paljastaneena, Punainen lohikäärme näyttää lyhyesti myös, millainen hän oli kulkiessaan vapaana ja järjestäessään hienostuneita illalliskutsuja. Näemme välähdyksen siitä, millainen hän oli vielä paljastumattomana, selittämättömänä – ja siksi niin kiinnostavana.

Punainen lohikäärme, TV5 lauantai 22.8. kello 23.05

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti