Kolumnit @forssanlehti.fi

Työpaikat voivat ratkaista taas vaalit

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Yhdysvaltojen työmarkkinoille syntyi viime kuun aikana noin 1,4 miljoonaa uutta työpaikkaa ja työttömyysprosentti laski 8,4 prosenttiin.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten helmi-maaliskuussa kärjistyneen koronakriisin, kun liittovaltion työttömyys painui alle kymmenen prosentin.

Pahimmillaan huhtikuussa luku oli 14,7 prosenttia.

Yhdysvalloissa työllisyys on kuitenkin yhä selvästi alemmalla tasolla kuin ennen koronapandemiaa.

Viime kuukausien aikana on kyllä luotu valtavasti työpaikkoja – noin 11 miljoonaa – mutta koronakevään aikana niitä katosi peräti 22,5 miljoonaa.

Yhdysvaltojen talous- ja työllisyystilastot ovat poikkeuksellisen kiinnostavia paitsi siksi, että maailmantalouden veturivaltion tilanne heijastuu globaalisti kaikkialle, myös siksi, että presidentinvaalit lähestyvät.

Ja taloudella on monesti ollut niissä vaaleissa usein ratkaiseva merkitys.

Elokuun työllisyysraportti oli toiseksi viimeinen, joka julkaistaan ennen marraskuun alun vaaleja.

Presidentti Donald Trump otti tietysti ilon irti työttömyyden laskusta, mutta koronakriisin johdosta hänen kautensa saldo on jäämässä väistämättä miinukselle.

Työpaikkojen määrä on laskenut 4,7 miljoonalla vuoden 2017 alusta.

Nähtäväksi jää, miten Trump yrittää selittää tätä faktaa, Toistaiseksi syyttävä sormi on kohdistunut Kiinaan ja sieltä maailmalle karanneeseen virukseen.

Pandemiasta, talouskriisistä, Venäjästä ja Valko-Venäjästä johtuen Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat saaneet ehkä vähemmän julkisuutta maailmanlaajuisesti kuin neljä vuotta sitten.

Tuolloin Trump sai äimistystä ja ällistystä osakseen valtavat määrät. Ja silti, tai ehkä juuri siitä syystä, hänet valittiin presidentiksi ja maailman mahtavimpaan virkaan.

Nyt kiivailu, valeuutiset ja Yhdysvaltojen sisäisen halkeamispisteen arvuuttelu ovat niin arkipäivää, että ne eivät juuri hetkauta. Ehkä olisi syytä hetkauttaa.

Maailmanyhteisöstä yhä kauemmaksi vetäytyvää jättivaltiota ja merkillistä riitelijää ei enää kaivattaisi.

Ja johtajalla on tästä näkökulmasta suuri vaikutus siihen, mihin Yhdysvallat on matkalla. Periaatteessa myös Trump voisi olla sovittelevampi toisella kaudella, jos hänet valittaisiin.

Harva vain sellaiseen uskoo.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic