Kolumnit @urjamedia.fi

Urjalan kulmilta: Toimijoita tarvitaan

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Harrastustoiminta on viimeistään nyt talviaikaan siirryttyä siirtynyt sisätiloihin. Kaikesta huolimatta kesäkausi saatiin harjoituksineen, kisoineen ja sarjapeleineen vietyä päätökseen. Nyt on taas rajoituksia ja odotellaan viranomaisilta uusia suosituksia, ohjeita ja määräyksiä. Sisätiloissa on enemmän riskejä kuin ulkona.

Urjalassa jäähalli on tarjonnut 20 vuotta hyvät puitteet jääkiekolle. Ikäluokkien pienentyessä harrastajamäärä on jonkin verran pienentynyt.

Huolestuttavia olivat kesän uutiset, joiden mukaan yhä useammat vanhemmat vievät lapsiaan entistä nuorempana isompiin seuroihin. Vanhemmilla on usein jonkin verran ylioptimistinen käsitys oman lapsensa taidoista.

Hintaa muualle siirryttäessä tulee harjoitusmatkoista. Myös kausimaksut ovat suurempia. Ne eivät myöskään takaa ammattilaista valmentajaa. Joskus peliaikaa saa täysissä varusteissa odottaa vaihtopenkillä.

Jääkiekko on myös kova maailma. Pelaajalle saatetaan tekstiviestillä yöllä ilmoittaa, että pelit ovat nyt loppu. Farmiseurana olemisesta on joskus hyötyä. Se voi myös johtaa siihen, että vahvempi kumppani sanelee sen ketkä pelaavat.

Toivoa kuitenkin on Urjalassakin. Seurasin minihockeyhöntsyä, joissa pienet luistelijat ja pelaajat olivat jäällä isiensä kanssa. Iloista meininkiä ja räätälöityjä ja kivoja harjoitteita. Sunnuntaisin on yleisöluistelu jakautuen mailalliseen ja mailattomaan ja lisäksi kiekkokoulu. Sisukiekon edustusjoukkue on saanut uutta nuorekasta ilmettä, vaikka rungon muodostavat pitempään mukana olleet.

Jalkapallon ja jääkiekon lisäksi ei Urjalassa taida tällä hetkellä olla joukkuelajeja, joilla osallistuttaisiin sarjoihin. Maahockeyn pelaajat ovat muissa joukkueissa. Jalkapallossa on ollut mukavasti juniorijoukkueita ja myös tytöt ovat ilahduttavasti omilla joukkueillaan harrastuksessa mukana.

Jukka Mattsson, jolla on vuosikymmenten kokemus urheilutoiminnasta niin seuratoiminnassa kuin vapaaehtoisena liikuntapaikkojen kunnostajana ja ylläpitäjänä, esitti viime vuoden itsenäisyysjuhlassa huolensa siihen, että seuroihin ei tahdota saada vetäjiä. Onnistunut toiminta edellyttää myös sitä, että joku huolehtii taloudesta. Ilman tekijöitä ei synny tulosta.

Lähiaikoina sekä palloseura, että Sisukiekko pitävät kokouksia, joissa seuratoimijoita valitaan. Myös monet muut yhdistykset pitävät tänä syksynä kokouksen, jossa käsitellään lisäksi vuosikokouksen asiat. Joillakin yhdistyksillä on vain yksi sääntömääräinen kokous.

Koulujen salivuorot näyttävät olevan melko täyteen varattuja, joten mukaan vaan.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija.

Uusimmat

Fingerpori

comic