Kolumnit

Urjalan Urheilijat juhlii – Asukaslukuun verraten seura on pärjännyt hyvin piiritasolla ja valtakunnallisesti

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Voimistelu, yleisurheilu ja jalkapallo olivat 110 vuotta sitten marraskuussa perustetun Urjalan Urheilijoiden (UrjU) alkuvuosien lajit. Seura perustettiin ja toimi aluksi Urjalan asemalla ja siksi seuran perustettiin nimellä Huhdin Voimistelu- ja Urheiluseura.

Tuolloin ei ollut urheilukenttää ja niinpä harjoitukset ja kilpailut pidettiin Mikkolan kentällä. Naisvoimistelijoilla oli oma osastonsa, joka harjoitteli yllättäen miehen eli Kalle Koskisen johdolla.

Uutta kenttää varten tehtiin kaupat maanviljelijä Alfred Reutulaisen kanssa, joka tarjosi kahtakin paikkaa, mutta lopulta päädyttiin nykyisin Vilpolan kenttänä tunnettuun paikkaan.

Kentän rakentaminen tehtiin pääosin talkoilla, mutta jonkin verran tuhansien talkootuntien lisäksi tarvittiin vuosikymmenten aikana myös palkattua työvoimaa. Ostolainan takasivat seuran aktiivit, ja avustusta saatiin Costianderin rahastosta ja valtion urheilu ja voimistelulautakunnalta.

Ennen talvisotaa ehti valmistua tanssipaikka Vilpola, jonka ravintolarakennusosa oli lämmitettävä ja siellä voitiin harjoitella talvella vaikkapa painia. Komeita kisoja ja kesäjuhlia järjestettiin, joissa kisasivat maan huiput.

Vilpolassa oli vielä kuusikymmenluvulla kahdesti viikossa tanssit. Tanssikansan vähennyttyä ei ole ollut enää juhannustanssejakaan.

UrjU:n lajeina ovat olleet aiemmin mainittujen lisäksi hiihto, suunnistus, pesä-, lento- ja korpipallo, painonnosto sekä jääkiekko. Urheilevasta nuorisosta kisasivat myös työväenhenkiset Urjalan Taimi ja Nuutajärven Esa ja muutaman kyläseurat. UrjU:llakin on ollut tavallaan itsenäisinä tai alaosastoina mm. Halkivahan Haka, Honkolan Honka, Laukeelan Lukko ja Valajärven Veto. Jalkapallossa voimat yhdistettiin Urjalan Palloseuraksi ja jääkiekkoa varten perustettiin Urjalan Sisukiekko.

Viime vuosina UrjU on keskittynyt lasten ja nuorten urheiluun. Seuran kannalta oli tärkeä piristysruiske vuonna 1990 uusittu urheilukenttä kirkonkylässä. Asukaslukumäärään verraten seura on pärjännyt hyvin piiritasolla ja valtakunnallisesti. Siitä se on saanut myös tunnustusta mm. Sinettiseurana ja Olympiakomitean Tähtiseurana.

Sunnuntaina pidettävässä 110-vuotisjuhlassa palkitaan kesäkauden parhaita urheilijoita. Menestystä on jälleen tullut. Vuosien mittaan, joitakin on yltänyt SM-tasolle ja maaotteluedustajiksi. Tämän hetken tunnetuin nimi on kävelijä Aleksi Ojala.

Seuralla on ollut paljon innokkaita vapaaehtoisia, jotka ovat valmentaneet, huolehtineet harjoituksista ja kisajärjestelyistä. He ovat mahdollistaneet monen lapsen ja nuoren harrastamisen. Onnea seuralle ja sen toimijoille!

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Fingerpori

comic