Kolumnit

Vaarallinen ennakkotapaus

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Urjalalaisia on kuohuttanut lääkärivastaanoton siirto Toijalaan ja erityisesti se, ettei asiasta tiedotettu etukäteen. Paikallislehti käsitteli asiaa eilisessä numerossaan laajasti ja ansiokkaasti.

Akaan kaupunki on vastannut Urjalan perusterveydenhuollosta vuodesta 2009 ja vanhustenhuollosta vuodesta 2010. Urjalassa on ollut lääkärinvastaanotto ja laboratoriopalvelut ja lisäksi vuodeosasto. Edellisen kunnanvaltuuston päätöksellä päätettiin vuodeosastosta luopua ja se siirtyy ensi vuonna Valkeakoskelle.

Kuten eilen Forssan Lehdessä kerrottiin, vapautuviin tiloihin suunnitellaan siirrettäväksi sosiaalitoimen yksiköt ja hallinto. Perusturvajohtaja on Toijalassa ja hoitaa myös Urjalan tehtävät.

Akaa vetosi lääkäripulaan siirtäessään lääkärien vastaanoton Toijalaan. Myös Viialan vastaanotto siirrettiin Toijalaan. Akaassa on 16 lääkärinvirkaa, joista ilman vakituista hoitajaa on yksi puolivirka ylilääkäri Juhani Grönlundin mukaan. Kolme lääkäriä on äitiyslomalla ja yksi, Urjalan lääkäri, erikoistumassa.

Tilapäisratkaisuja on yritetty järjestää lääkäripalveluja tarjoavien yritysten kautta. Ylilääkäri arvelee Urjalan tilanteen helpottuvan marraskuussa.

Käytettävissäni ei ole sopimusta, joka Akaan kaupungin kanssa on aikanaan tehty terveyskeskustoiminnoista. Nyt syntynyt tilanne kuitenkin korostaa sitä, miten yksityiskohtaisesti asioista on sovittava, kun omista palveluista luovutaan tai annetaan niitä toisten tuotettavaksi tai tehdään ostopalvelusta sopimuksia. Hyväuskoisuuteen ei ole varaa, kun on kysymys kuntalaisten elintärkeistä terveyspalveluista.

Sotea on väännetty yli kymmenen vuotta ja vielä taitaa mennä viisi ennen kuin on valmista. Liikkeelle lähdettiin erikoissairaanhoidosta, mutta vähitellen tultiin perusterveydenhuoltoon ja sosiaalitoimeen. Pirkanmaalla on nyt suosiossa kuntapohjainen malli, jota erityisesti Tampere ajaa. Toisaalta meidän kanaltamme on myönteistä, että Pirkanmaa ja Kanta-Häme ja osin myös Etelä-Pohjanmaa ovat kehittelemässä yhteistyötä.

Urjalan päättäjien ja neuvottelijoiden on syytä nyt tarkasti kaikissa vaiheissa, malleista riippumatta, kirjata sopimuksiin se, mitä halutaan.

Urjalalaiset ovat kokeneet, että Valkeakoskella joutuu päivystyksessä aina odottamaan ja on huomattu, että paikalliset menevät jonon ohi. Lehdessä kerrottiin, että Toijalassakin saa odottaa pitkään. Moni on kertonut, että käyttää mahdollisuutta käydä Forssassa päivystysaikoina, koska siellä saa puhelimessa ajan, joka pätee. Toimintakulttuureissa on eroja.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija.

Uusimmat

Fingerpori

comic