Kolumnit

Vahvistaako ja lähentääkö kriisi meitä ihmisinä?

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronaviruksen leviämisen esto vei Suomen poikkeustilaan. Viruksen leviämisestä me jokainen olemme vastuussa. Kun noudatamme annettuja ohjeita, me selviämme tästä yhdessä vähemmin vaurioin.

Hallitus on tehnyt kovia päätöksiä suojellakseen mm. 845.000 ikäihmistä. Kukaan ei saa kuolla itsekkyyden ja välinpitämättömyyden takia. Tämä haastaa meidät jokaisen. Hallitus on rakentanut tukipaketteja erilaisine keinoineen kuljettaa mm. terveet yritykset tämän kriisin yli. Lisää toimenpiteitä tarvitaan vielä. Kaikkien on oltava nyt yhteisissä talkoissa mukana. Työmarkkinajärjestöt ovat löytäneet yhdessä toimivia ratkaisuja yritysten ja työntekijöiden ahdinkoon. Tämä kertoo vastuunkannosta. Tilanne on kova monelle ihmiselle, kun edessä on lomautus, irtisanominen tai yritys uhkaa kaatua. Ette ole yksin, tämän kriisin yli kuljemme yhdessä.

Suomi on selvinnyt sodista, öljy- ja eurokriiseistä sekä useammasta lamastakin. Sotaveteraani isä kertoi rintamalla olleen nälkä ja vilu sekä kuoleman pelko. Henkinen kestävyys oli kovalla koetuksella. Sodan jälkeen elettiin vaikeaa pula-aikaa, ruokakin oli kortilla. Me selvisimme yhdessä ja selviämme tästäkin.

Meistä iso osa on tottunut yltäkylläisyyteen. Monet kaiken valmiina saaneista nykyihmisistä ovat nyt omassa kriisivalmennuksessaan. Asioita on pistettävä nyt uuteen tärkeysjärjestykseen, ihmisten terveys ja elämä edellä.

Hallituksen johtoviisikko on vastuullisesti hoitanut tehtävänsä. Nuoret ministerit ovat kasvaneet tehtäviensä vaatimusten mukaan. Siitä on perusteltua antaa kiitokset. Hallituksen aloittaessa oppositio ampui lähes kaikkea liikkuvaa. Nyt oppositiokin ansaitsee tunnustuksen. Kriisi yhdisti eduskuntapuolueet yhdessä kantamaan vastuuta.

Seudullamme tarvitsemme nyt vahvaa yhteistyötä ja tahtoa nousta tästä. Oma päätösvalta on säilytettävä jatkossakin sote-palveluissa mukaan lukien Forssan sairaalan erikoissairaanhoito. Ilman päätösvaltaa meiltä olisi tänä poikkeusaikana ajettu alas ESH:n poliklinikoista useampi. On sairauksia, jotka vaativat hoitoa ja seurantaa myös poikkeusoloissa. Keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Järvelä onnitteli meitä viestissään yöpäivystyksen säilymisestä Forssan sairaalassa. Hän tietää syyt. Teimme viisaan päätöksen, vaikka meitä on siitä arvosteltu.

FL:n juttu 15.3. markkinoi isoja säästöjä hykylle, jos keskussairaala hoitaisi sairaalamme poliklinikat. Säästöjen faktat puuttuivat. Kirjoituksessa vaiettiin täysin siitä, että sairaalamme erikoissairaanhoito olisi siirrettävä sairaanhoitopiirin päätösvaltaan. Itse emme enää päättäisi sairaalamme poliklinikkapalveluista kuten nyt. Kriisiohjeita on noudatettava. Keskitytään viemään seutumme ihmiset ja yritykset yhdessä yli tämän vakavan kriisin. Olemmeko kriisin jälkeen ihmisinä vahvempia, henkisesti lähempänä toisiamme? Pieni kansakunta menestyy vain ehyenä ja yhtenäisenä. Vähemmän itsekkyyttä, enemmän välittämistä.

Kirjoittaja on forssalainen ministeri, 
emeritakansanedustaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic