Kolumnit

Vailla riittävää ymmärrystä – Järjen annostelu ei enää riitä

Vanha sanonta väittää, että kun Herra antaa viran, hän antaa myös sen hoitamiseen tarvittavan järjen. Kehityksen myötä asiat ovat monimutkaistuneet niin pahasti, että entinen annostelu ei enää riitä. Järkeä pitäisi saada lisää.

Sehän tiedetään, että ihminen ei ymmärrä kaikkea. Mutta nyttemmin on käynyt ilmi, että edes kansliapäälliköillä ei ole riittävästi ymmärrystä.

Helsingin Sanomat on tutkinut ansiokkaasti kulttuurineuvos Veijo Baltzarin kyseenalaisia teatteriprojekteja ja muitakin edesottamuksia. Baltzarilla on ollut nimekkäitä suojelijoita, mutta myös virkaportaassa Baltzarin hankkeisiin on suhtauduttu myönteishenkisesti.

Näin siitä huolimatta, että jo vuosia sitten tehty selvitys osoitti Baltzarin toiminnan ja opetusmenetelmien epäeettisyyden ja kyseenalaisuuden.

Helsingin Sanomien haastattelussa (25.11.19) opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen vetoaa useita kertoja ymmärtämättömyyteen. Haastattelussa toistuvat mm. tällaiset ilmaisut: ”en tiedä, mitä meidän olisi pitänyt tehdä”, ”ei oltu ymmärretty”, ”emme ajatelleet sitä”, ”ei ole ymmärrys riittänyt”, ”ei me varmaan olla riittävästi tajuttu” jne.

Pitääkö olla huolissaan? Totta hel-, anteeksi, totta kai pitää olla! Jos suomalaisen tieteen, opetuksen ja kulttuurin korkeimmilla askelmilla ollaan näin umpikujalla, niin syytä huoleen on muillakin kuin Pisa-testien tulkitsijoilla.

No, eipä ole syytä nostaa yhtä kansliapäällikköä määräänsä enempää tikun nokkaan. Olemmehan viime ajat saaneet seurata hämmentävää spektaakkelia, jonka äärellä kansalaisten ymmärrys on ollut toistuvasti koetuksella.

Ensin erosi omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, joka ei ollut riittävästi ymmärtänyt, mitä Postissa oikein puuhataan. Ja sitten sai lähteä myös pääministeri Antti Rinne, joka ei meinannut millään ymmärtää, että häneen ei enää luoteta,

Perustuslain mukaan ”ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.” Tapahtuneen valossa lakiin pitäisi varmaan kirjoittaa lisäklausuuli, jonka mukaan ministereillä pitäisi olla tehtävänsä hoitamiseen myös riittävä ymmärrys.

Edellinen pääministerimme oli yrittäjä, joka kuvitteli johtavansa Oy Suomi Ab:ta. Tuloksen tiedämme. Seuraavaksi ohjiin tarttui entinen ay-johtaja, joka yritti johtaa maata samaan tapaan kuin ammattiliittoa. Kaatumiseen ja mahalaskuun päättyi sekin yritys.

Tänään, jos eduskunta suo, ruoriin astuu Sanna Marin.

Sopii toivoa, että hänellä ymmärrys riittää ja että hän tajuaa johtavansa valtiota, vaan ei mitään kuntayhtymää, etujärjestöä tahi muuta puulaakia.

Kirjoittaja on forssalainen kirjastonhoitaja ja jokamiesluokan kynäilijä.

Uusimmat

Fingerpori

comic