Kolumnit

Väistely jatkuu – Kansansuosion tavoittelu ei saa toimia poliittisten päätösten ohjaajana

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Puistossa tuli vastaan – viruksia väistellen – yleinen mielipide (omasta mielestään edustaa laajoja joukkoja). Jäi turvaetäisyyden päähän, vaati puheenvuoroa ja sen myös sai. Häntä kiinnosti olemmeko me demarit nyt tyytyväisiä, kun olemme galluppien mukaan suurin puolue. Otin haasteen vastaan, onhan tässä jo neljä viikkoa saanut puhua vain vaimolle, jonka kuulo tuntuu kehittyneen kovin valikoivaksi. Muistutin kysyjää siitä, että kallupeilla puolue ei kasva eikä pienene. Viime kevään vaaleista lähtien SDP on ollut suurin puolue, niukasti mutta kuitenkin. Nämä jatkuvat ja kalliit kannatuskyselyt kertovat suosiosta ja kertovat, ollaanko kyselyhetkellä tyytyväisiä harjoitettuun politiikkaan ja poliittiseen eliittiin. Ja kuten on nähty, voi kärkipaikalle nousta myös tekemättä yhtään mitään.

Kyselyt ovat tärkeitä politiikan toimittajille, poliitikoille mutta myös tutkimuslaitoksille. Tietysti vallanpitäjien täytyy tietää kansalaisten tunnot, mutta kansansuosion tavoittelu ei saa toimia poliittisten päätösten ohjaajana. Sellaiseen populismiin eivät riitä rahat, ei omat eikä lainatut. Yleisen mielipiteen mukaan sairaalassa näyttää olevan tällaisen meno aineksia. Muistutin että, että kyse on hänen tulkinnastaan, johon virkavastuulla toimivana päättäjänä en voi ottaa kantaa.

Oli helppo yhtyä yleiseen mielipiteeseen siitä, että Marinin hallitus ja erityisesti sen ykkösviisikko on hoitanut työnsä hienolla tavalla. Toppuuttelin kuitenkin hiukan, kun hän innostui tekemään Marinin poliittiselle uralle ennusteita. Mutta myönsin, että edellytyksiä on. Yleisen mielipiteen mukaan Rinne ei olisi selviytynyt näistä haasteista, Postin järjestökiistan kompurointi osoitti tämän. Eikä myöskään Sipilästä ja Soinista olisi ollut tällaisten asioiden hoitajiksi, ei heillä olisi pysynyt pää kylmänä ja asiat järjestyksessä, hän jatkoi.

Jätin kommentoimatta ja totesin, että näin kun kriisi koskee kaikkia, on tärkeää, että poliittisista johtajista – myös oppositiosta – saa luotettavan ja uskottavan vaikutelman. Tässä hallitus ja sen taustavoimat ministeriöissä ovat onnistuneet. Mielikuvilla virusta ei torjuta, mutta on mukavampi väistellä ja suojautua, kun johto tuntuu luotettavalta ja asiantuntijat asiantuntijoilta.

Keskustelu päättyi haastajan toteamukseen, että hän on torilla kuunnellut ja tämä on yleinen mielipide. En inttänyt puolesta enkä vastaan.

Sanoin, että kun edustat laajempaa näkemystä, niin etsikääpä minua askarruttavaan asiaan vastaus. Kun käpy putoaa männystä, niin johtuuko se puun tahdosta päästä eroon kuivuneista kääkistä, vai kävyn omasta halusta lähtee vähän kattelemaan moailmoo.

Yleinen mielipide poistui puistoon ja jatkoin viruksen väistelyä ilman puheseuraa.

Kirjoittaja on forssalainen maakuntaneuvos ja luonnon suurista ihmeistä kiinnostunut koronavapaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic