Kolumnit

Väistely jatkuu, kunnes toisin ilmoitetaan.

Lehtori Piia Syrjäaho availi eilisessä kolumnissaan mielenkiintoisesti koronapäiväkirjaansa. Olen itsekin kirjannut tapahtumia viitisenkymmentä vuotta muistiin. Siirryimme 18.3. virusten väistelijöiksi. Hain aloitukselle vielä vauhtia parturista ja se leikkaus riitti eiliseen. Kuun alusta voimaan astuneiden ohjeiden lievennys antoi uskallusta parturin kynnyksen ylittämiseen ja beatles-kampaus jäi parturin lattialle.

Jos jätetään pitkäksi venähtäneet hiukset huomiotta, niin väistelyaika on sujunut ongelmitta. Taudin leviämisen hidastamisohjeet eivät ole meitä mitenkään vaivanneet. Ohjeita ja määräyksiä on tarvittu, sillä kaikki eivät itse ymmärrä omaa parastaan. Otimme monia väistelytoimia oma-aloitteisesti käyttöön, jo ennen hallituksen ohjeita. Hiukan tuo 70 vuoden ikäraja keskustelutti, kun me, tuon ikärajan ylittäneet emme ole samanlaisia kunnoltamme, mutta johonkin se oli vedettävä.

Käytännössähän väistelyohjeet ovat vain vahvistaneet suomalaisuutta. Kansakuntamme on aina kartellut sosiaalista kanssakäymistä, paitsi pikkujoulujen viimeisellä tunnilla, ja väistellyt vastaantulijoita, paitsi aamuyöllä taksijonossa. Kyläilynkin kanssa on vähän niin ja näin. Tietysti ohjeille olemme kehitelleet omat käytännöt. Kauppapalveluja olemme käyttäneet kuten ennenkin, toki kertakäyttöhanskoin ja turvavälein sekä ruuhka-aikoja vältellen. Käytännön esimerkkinä viinikauppa, jossa heti yhdeksän jälkeen ei yleensä ollut muita kuin myyjä ja pullo käsidesiä.

Tietysti eristäytymisellä oli ja on vaikutuksia. Kantapöydän aamua avaavat ja erittäin asiantuntevat kahvikeskustelut ovat olleet tauolla. Paha menetys. Samoin ovat illansuun keskustelut ajatustenvaihto- ja visailupubin kantavierrepöydässä jääneet käymättä. Mutta, kiitos maan hallituksen, pääsimme kokeilemaan tiistai-iltana pubiin astumista. Tunnelma oli entisenlainen ja asiakaskunnan ääripäät, minä (+70) ja Emma (alle yksi v.) takasimme pohjan viihtymiselle.

Väistelyn aikana, jo 9.5. saatoin multiin kymmenen Melodya. En istuttanut taimina, kuten valtionvarainministeri, vaan hyvin itäneinä luomupottuina. Kylvöämme koeteltiin Korkeimmalta taholta: 16.5. maan peitti viiden sentin lumimatto, nietokset olivat talven korkeimmat. Mutta tiedämme, että ei meitä tänäkään vuonna hyljätä ja koronakesän perunatarve on turvattu.

Virus näyttäisi nyt olevan jonkintasoisessa hallinnassa. Ja se tarkoittaa sitä, että kohta alkaa poliittinen peli. HeSarin mukaan Ruotsin koronakonsensus on särkynyt ja Suomen ”Politiikassa kytee, ja syksyllä voi ryskyä”. (HS 1.6.) Hallitus sopi 5,5, miljardin lisäbudjetista. Se näyttää kuntienkin kannalta asialliselta, vaikka siinä on niitä ja näitä puutteita ja jollekin rahaa liian vähän jne. Hallituksen linja on ollut asiallinen ja uskottava. Hyvä näin.

Kirjoittaja on forssalainen maakuntaneuvos.

Uusimmat

Fingerpori

comic