Kolumnit

Valtaojan ja Vorssan mitalla – Tyykikylä ohittamaton paikka maailmankaikkeudessa

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Panelisti jutustelee television viihdeohjelmassa kepeästi ja mainitsee paikkakunnan Forssa. Sosiaalisen median kupla kumahtelee kireästi: Ne nauraa meitille!

Pitääkö tästä olla huolissaan. Ei pidä.

On parempi tulla mainituksi viihdyttävästi. Eikös Forssan kaupungin nettisivustolla kehuta useampaan otteeseen tyykikylän viihtyisyyttä?

Viihdeohjelmien maininnoilla Forssa pääsee vitsikkääseen seuraan yhdessä Rauman ja Porin, Nakkilan ja Huittisten, Tampereen ja Turun sekä Hesan ja Keravan kanssa. Mikäs sen mukavampaa. Ei haukku haavaa tee, pakinoinnista puhumattakaan.

Vaan nyt on forssalaisilla taas uutta syytä röyhistää rintaansa. Suomen suosituin ja tunnetuin tiedemies, tähtitieteilijä Esko Valtaoja puristi täksi syksyksi Avaruudesta-teoksen 150 sivuun kaiken maailmankaikkeudesta eikä unohtanut Forssaa. Ohimennen hän tulee maininneeksi myös itselleen tärkeiksi muodostuneita paikkoja: Kemin, Turun, Helsingin ja Korvaniementien mökin.

Koko maailmakaikkeuden 13,8 miljardia vuotta ja huipputieteilijöiden tietämys pienen kirjan sivuilla, eikä Forssaa ole sivuutettu, on se holjaa.

Ai mitäkö armoitettu tieteilijä Forssasta kirjoittaa? Hän kertoo suhteellisuusteoriasta, aika-avaruuden kaareutumisesta ja mustien aukkojen äärettömän syvistä montuista. Valtaojan esittelemä Schwarrzschildin metriikka on keino mitata avaruudellisten paikkojen ja tapahtumien etäisyyksiä toisistaan. Tämä saa Valtaojan havainnollistamaan: Kuinka pitkästi minun pitää vielä kävellä, jotta pääsen Forssaan?

Esko Valtaoja on käynyt Forssassa puhumassa jokuseen otteeseen. Pystyvänä miehenä hän toimi jopa itsensä opponenttina Forssan kirjastossa, kun kertoi parista kirjastaan, jotka oli kirjoittanut yhdessä Tampereen hiippakunnan entisen piispan Juha Pihkalan kanssa. Valtaoja puhui myös Pihkalan puolesta, koska kirkonmiehen auto oli tämän pettänyt.

Toistamiseen tällä vuosikymmenellä tapasin Valtaojan Forssan kaupungintalolla, jossa hän puhui kaupungin henkilöstön hengennostatustilaisuudessa. Lähtiessäni kävellen kaupungintalolta ihmettelin, kuka torvelo nyt ajaa autolla Turuntien varren portaiden kyljestä pyöräluiskaa alas pitkin ajotielle. Kun kuljettaja käänsi päätään, huomasin katsovani kahvipöytäkaveriani Valtaojaa.

No, hän on mitä ilmeisimmin suurten linjojen, avaruudellisten mittojen mies.

Olkaamme siis mekin pikkusieluisuuden sijaan avaramielisiä.

Kirjoittaja on Forssan Lehden toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic