Kolumnit

Valtiojohdollemme työrauha, koronasta otettava oppia

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Elämme poikkeusoloissa, vaikka tautitilanne juuri nyt näyttääkin laantumisen merkkejä. Rajoitusten purkamisen onnistuminen on ratkaisevan tärkeää estääksemme taudin toisen aallon. Meistä jokaisen vastuulla on ”pirulaisen” voittaminen kuten presidentti Niinistö hyvin kuvaili. Yhdessä tästä selviämme.

Valtiojohtomme tarvitsee nyt työrauhaa. He toimivat hyvin poikkeuksellisessa ja erittäin vaativassa tilanteessa. Kriisin aikana ylimpien valtioelinten; presidentti, hallitus ja eduskunta – saumaton yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää. Se on nyt toiminut erittäin hyvin. Korona vaatii tästä eteenpäinkin vahvaa johtajuutta ja rohkeutta tehdä päätöksiä epävarmuuden keskellä. Työmarkkinajärjestöille täydet pisteet yhdessä sovituista kriisin vaatimista toimista.

 

Median piiristä yritettiin väkisin kaivamalla löytää valtiosäännön vastaista tästä toimivasta yhteistyöstä siinä kuitenkaan onnistumatta. Koronakriisi on globaali, terveysturvallisuuskriisi. Se ei ole yksin kansallinen asia. Terveysturvallisuuskriisin kansainvälinen yhteistyö kuuluu presidentinkin vastuulle osana turvallisuuspolitiikkaa. Medialta on lupa odottaa poikkeusoloissa harkittua toimintaa. Tarvitaan selkeää pandemiaviestintää kansalaisille niin rajoituksista kuin tautitilanteestakin. YLE on hoitanut kriisitiedottamisen hyvin.

Pääministeri Marinin mukaan virheistä otetaan opiksi. Tällä hetkellä kritiikin keskiössä ovat Business Finlandin tukipäätökset. Niiden kriteereitä nyt muutetaan. Kun valtio estää liiketoiminnan, silloin valtion pitää tulla näitä yrittäjiä vastaan. Syyllisten etsimisen sijaan nyt on keskityttävä kriisin hyvään hoitoon.

Tämä poikkeuksellinen kriisi pistää elämän arvomme tärkeysjärjestykseen. Terveysturvallisuus, oma ruoka ja läheiset ihmiset ovat keskiössä. Koronan jälkeen tarvitaan perusteellinen ulkopuolisten asiantuntijoiden hyvin kattava selvitys varautumistarpeesta, kriisin hoidosta, eri toimijoiden roolista ja vastuista. Haavoittuvampi maailma on suuri uusi haaste, joka vaatii globaalia varautumista. Miten torjutaan pandemioita?

 

Keskustelu ministeriöiden roolista ja ministerien vastuusta koronakriisin aikana on ollut syyllisiä etsivää. Sen aika ei ole nyt. Ministerin tehtävänä on johtaa ministeriön työtä sekä tulosohjata alaisiaan keskusvirastoja ja palvella mahdollisimman hyvin eduskuntaa. Koronan aikana on tehty valtava digiloikka, etätyöt ovat täysin mahdollisia samoin kuin digipäätöksentekokin.

Miten turvaamme monipuolisesti kattavan huoltovarmuutemme jatkossa on kriisin konkreettinen opetus? Tieto huoltovarmuuden kaiken kattavista tarpeista vaatii uutta kattavaa tutkimusta. Ulkopoliittisen Instituutin hallituksessa keskustelimme tästä tutkimustarpeesta johtaja Mika Aaltolan alustuksen pohjalta.

Kevät tulee, luonto herää houkutellen meidät ulos nauttimaan. Kierrokseni tänään Hämeen kauniissa luonnossa kertoi metsiemme valtavasta vetovoimasta. Metsämme ovat kaupunkien keuhkot. Hyvää vappua kaikille toivottaen!

Kirjoittaja on forssalainen ministeri, 
emeritakansanedustaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic