Kolumnit

Vanhin kokoomusyhdistys - Urjalan kokoomus juhlii lauantaina 100 vuotta kestänyttä toimintaansa

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Urjalan kansalliskerho perustettiin 14. lokakuuta 1919. Se on edeltävänä vuona perustetun Kansallisen kokoomuksen vanhin paikallisosasto. Perustava kokous pidettiin Huhdin Honkalassa, joka oli Suomalaisen puolueen talo, jota ylläpiti osakeyhtiö.

Kokoomuksen edeltäjä Suomalainen puolue syntyi puolustamaan suomen kieltä 1860–1870-lukujen vaihteessa. Tuolloin sillä ei ollut organisaatiota, koska elettiin säätyvaltiopäivien aikaa.

Organisoitu puolue syntyi eduskuntauudistuksen aikaan 1906. Silloin siitä aiemmin eronnet nuorsuomalaiset muodostivat oman puolueen, josta tuli Kansallinen edistyspuolue v. 1918.

Perustavassa kokouksessa johti puhetta maanviljelijä Alfred Retulainen, joka toimi kansanedustajana vuosina 1914–1919. Sihteerinä toimi isännöitsijä Kustaa Niemi.

Retulaisen jälkeen ei Urjalasta ole kokoomuslaista kansanedustajaa valittukaan. Entisen Urjalan alueelta Koijärveltä oli Martti Kölli. Urjalasta Hämeenlinnan v. 1964 muuttanut Saara Mikkola oli kansanedustajana vuosina 1975–1987

Ensimmäisen kerran kokoomuksen nimellä kansalliskerho osallistui kunnallisvaaleihin Urjalassa v. 1920. Silloin vaalikausi oli kolme vuotta ja joka vuosi valittiin kolmasosa valtuutetusta. Kokoomus sai 527 ääntä, edistyspuolue 354 ja sosialidemokraatit 1208 ääntä.

IKL oli kova kilpailija kokoomukselle 1930-luvulla. Esimerkiksi vuoden 1933 eduskuntavaaleissa Isänmaallinen kansanliike sai Urjalassa 200 ja kokoomus 148 ääntä ja vielä 1939 äänet jakautuivat 321–245 IKL:n hyväksi. Sotien vuoksi tuolloin valittu eduskunta toimi vuoteen 1945.

Viisikymmenluvulla kunnallisvaaleissa kokoomus osallistui yleisporvarillisina vaaliliitoina. Maalaisliitto siirtyi ensin omin listoihin. Vasemmalla Suomen kansan demokraattinen liitto SKDL ja SDP olivat omina ryhminään.

Urjalassa Keskusta ja sosialidemokraatit kamppailivat pitkään suurimman puolueen asemasta ja kokoomus on ollut yleensä kolmantena. Perussuomalaiset nousivat tasoihin kokoomuksen kanssa v. 2012, mutta romahtivat viime vaaleissa.

Vahvoja kunnallisvaikuttajia kokoomuksesta ovat olleet viime vuosikymmeninä kunnanhallituksen puheenjohtajina toimineet jo edesmenneet Matti Järvinen ja Tapio Tiura.

Huomenna haudan lepoon saatellaan opettaja Per Carlander, joka oli yksi taustavaikuttajista ja toimijoista. Toimittajana ja pakinoitsijana toiminut Pekka toimitti monta puolueen vaalilehteä.

Urjalan kokoomus juhlii huomenna 100 vuotta kestänyttä toimintaansa Urjalassa. Puheenjohtajana on nyt Janne Suonpää. Kansalliskerho muuttui kansallisseuraksi ja sitten nykynimelleen Urjalan kokoomus.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic