Kolumnit

Vasara ja nauloja, koko rahalla – Kevät sai nikkaroijakansaan vauhtia

Kuva: Tuomela Tapio
Kuva: Tuomela Tapio

Jussi Koskela suon laidalla lapio kourassa, Charles Ingalls preerialla nakuttelemassa lautaa paikoilleen ja suomalainen omassa kodissaan kesällä 2020 mahtuvat hyvin samaan kuvaan. Toimintamalleissa on toki eroja. Koskela tarvitsi tuekseen muutaman totisen ähkäisyn, kun taas Ingallsin näytettiin tekevän toimensa hymyillen.

Nykysuomalainen puolestaan tekee haluamallaan tavalla, sillä tyyli on vapaa ja tavoite tärkein. Jokainen heistä haluaa lähimmilleen jotakin hyvää, ja tekee sen itseään säästelemättä mutta samansisältöisesti – rakentamalla.

Keväinen kehotus pysyä kotona sai ihmiset katsomaan lähimpiä elinympäristöjään oikein ajan kanssa, minkä seurauksena rakennusliikkeet ovat kuuleman mukaan jopa joutuneet myymään ei-oota. Lopputulos on kuitenkin varsin konkreettinen: nyt terassit, pihavajat, kesäkeittiöt ja puumajat koristavat pihaa jos toistakin.

Lisäksi nakutellaan sisätiloissa eli ilmiö kattaa kaikenlaiset asumismuodot, ja hyvä niin. Trendiä on ollut ilo seurata, ja on ollut ilo olla myös itse osa sitä. Kassavirrat liikkeelle, mars remontti- ja rakennustöihin ja ehdottomasti nauttimaan jo matkallaolosta, vaikka elämänlaatu varsinaisesti koheneekin vasta projektin päättymisen jälkeen.

Suomalaiset ovat nikkaroijakansaa, eikä tämä ole vain minun kuplani sisällä näkyvä saati isän puoleisen kirvesmiessukuni synnyttämä kansallisromanttinen vääristymä. Kun halutaan myönteistä virettä ja muutosta, ehkä jopa onnea, niin rakennetaan. On melko yhdentekevää, mitä luodaan – vaikkapa se terassi. Tai edes linnulle pönttö.

Ilmiö on merkinnyt iloista ja varsin konkreettista liikehdintää. Eikä tarvitse itse olla mikään Puuha-Pete tai Pelle Peloton, ei edes Jussi Koskela tai Charles Ingalls, vaan voi palkata osaajan tekemään sen, mihin omat taidot eivät kenties riitä. Ja kun aikanaan nämä erilliset mikrokosmokset saadaan päivitettyä, on muutos kokonaiskuvassa enemmän kuin osiensa summa.

Samaan tapaan voi tuunata koko elämänsä. 2020-luvun Suomi Vol. 2 onkin valmis vastaanottamaan seuraavan haasteen, käsissään paitsi maalisudit, sahat ja lompakot, myös elämäntaparemontin suunnitelmat. Niissä voidaan luetella vaikkapa ekologisen ruokavalion sisältö, uusi kehittävä harrastus, kirjat jotka voisi lukea ja lähiympäristön tutkittavat paikat. Jokainen jatkakoon listaa itselleen sopivalla tavalla.

Kun luot, luo maailma, sanoi Lauri Viita. Aika usein onneksi vähempikin riittää. Jälleenrakentamisen me todistettavasti osaamme, ja aina se kantaa hedelmää, kun vain on rohkeutta sekä tahtoa. Niin tälläkin kertaa.

Kirjoittaja on Forssan yhteislyseon 
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Uusimmat

Fingerpori

comic