Kolumnit @forssanlehti.fi

Veikkauksen monopoli murtuu, oletko valmis? – Blokkien sijaan Veikkausta pitäisi kehittää niin, että se on lisenssijärjestelmässä kilpailukykyinen

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Veikkauksen ympärillä käy tällä hetkellä ennen kuulumaton turbulenssi. Sen seurauksena yhtiö on joutunut laatimaan uuden vastuullisuusohjelman, johon kuuluu muun muassa pakollinen tunnistautuminen peliautomaateilla.

Veikkaus voitti pelaajilta vuonna 2018 yhteensä 1,76 miljardia euroa. Se jakaa ”yhteiseen hyvään” yli miljardin vuodessa. Tosin vastuullisuusohjelman myötä tuotot putoavat arviolta 150–200 miljoonaa euroa vuositasolla.

Tästä päästäänkin ydinongelmaan. Puolueet, niiden kansanedustajat ja tuhannet järjestöt saavat Veikkaustuotoista jaettua avustusta. Monen järjestön toiminta on täysin riippuvainen tästä tuesta. Ministereitä ja kansanedustajia vaikuttaa etujärjestöissä. Niiden toiminta on pääosin hyvää ja monen rahoitus pitää kyetä turvaamaan. Veikkaushäviöistä jaetaan kuitenkin miljoonatolkulla rahaa aivan ihmeellisiin kohteisiin.

Näistä syistä valtaosa kansanedustajista ja muista edunsaajista on ollut hiljaa – näihin päiviin asti. Mutta rajansa kaikella. Ainakin vihreät ja kokoomus vaativat vihdoin peliautomaatteja pois kaupoista. Missään muualla kauppojen auloissa ei muuten ole näitä ”mummorullia”.

Niitä on tutkitusti sijoitettu eniten sinne, missä asuu köyhiä ihmisiä. He kun ovat alttiimpia sairastumaan peliriippuvuuteen. Onkin outoa, että juuri vasemmistopuolueet puolustavat hanakimmin nykytilannetta.

Vastuuministeri Tytti Tuppurainen (sd.) jopa puhuu ”laittomasta ulkomaisesta uhkapelaamisesta”, vaikka vedonlyönti ulkomaisille yhtiöille ei todellakaan ole laitonta.

Ensimmäinen urheilujärjestön edustaja tuli ulos viime keskiviikkona. Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani jyrähti, ettei hyväksy sitä, että urheilu saa rahaa peliongelmista kärsiviltä.

Hallitus on estämässä ulkomaisten pelisivustojen rahansiirrot. Tämä yritys on jo asiantuntijapiireissä tuomittu epäonnistuneeksi.

Esimerkiksi Norjassa blokit ovat voimassa, mutta pelaaminen ulkomaille laski vain hieman ja peliongelmat ovat taas kasvussa. Edunsaajien ei kannata Suomessa haaveilla, että Veikkauksen tuotto säilyy blokkien avulla entisellään.

Muiden muassa Ruotsi ja Tanska ovat jo siirtyneet monopolista lisenssijärjestelmään. Se toi Ruotsin valtiolle suuret verotulot. Osa verotuotoista tulee yhtiöiltä, jotka eivät aikaisemmin käytännössä ole maksaneet kruunuakaan veroja Ruotsiin. Markkinoiden avaaminen ei romahduttanut valtionyhtiö Svenska Spelin toimintaa.

Veikkauksen monopolikin murtuu tällä vuosikymmenellä. Blokkien sijaan Veikkausta pitäisi kehittää niin, että se on lisenssijärjestelmässä kilpailukykyinen. Näin pelituotot ja lisenssijärjestelmän tuomat verotulot pitävät kokonaistuotot hyvin lähellä nykytilannetta.

Kirjoittaja on Forssan Lehden toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic