Kolumnit

Verot ja hävittäjät

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Hiljalleen alkaa poliittinen lämmittely, mitä tapahtuu, jos koronaviruksesta selviydytään. Viruksen mukanaan tuomat taloudelliset ongelmat ovat olleet valtavat kaikkialla maailmassa, ei vain Suomessa. Rajoitukset poistuvat ja poliittinen mielenkiinto kohdistuu viruksen aiheuttamien ongelmien korjaamiseen.

Nyt on loistava tilaisuus tehdä päätöksiä ja toimenpiteitä, jotka kohdistuvat kaikissa mahdollisissa muodoissa pahenevan ilmastokriisin torjumiseen. Lyhytnäköinen talouden kosmeettinen elvytys ei ole mielekästä ilman, että otetaan huomioon ilmaston tila nyt ja tulevaisuudessa.

Sixten Korkman siteeraa Hesarin kolumnissaan laajasti jo 50 vuotta sitten Science-lehdessä ollutta amerikkalaisen historioitsijan Lynn Whiten artikkelia. White kirjoittaa, että Raamatun mukaan luonnon tarkoituksena on palvella ihmisen tarpeita. Whiten mukaan ympäristökriisin perimmäiset syyt ovat kristinuskon (kaikki uskonnot?) näkemyksessä ihmisen ja luonnon suhteesta. White jatkaa, ennen kaikkea on kyse ihmisen ideologiasta ja maailmankatsomuksesta. Ratkaisun avaimet eivät ole Whiten mukaan teknis-taloudellisia vaan aatteellisia.

Jatkuva taloudellinen kasvu itsestään selvänä ideologiana ja kapitalismin tukemana kaikissa mahdollisissa muodoissa ja aatteellisena perustana joudutaan kyseenalaistamaan. Täydellinen vapauden markkinatalous, tavoitteena nopeat voitot, ei edistä missään muodossa ilmastokriisin ratkaisua ,jos sellaista enää on olemassakaan

Olemme yhteistyössä kyenneet hyvin selviytymään toistaiseksi Korona pandemiasta. Voisiko samalla tavalla jatkaa, kaikki osallistumme valtion talouden korjaamiseen. Rakennetaan 5-7 vuoden väliaikaisohjelma. Mahdollisuuksia on olemassa erittäin paljon.

Verotuksen pitää kohdistua monipuolisesti kaikkialle. Palautetaan ansioverotus ja pääomaverotus yhteen. Verotuksen laajentaminen esim. muovivero (pakkausmateriaalit) ja digivero, asiantuntijat löytänevät lisää. Korostan, että kaikille veroille määräaika ja sitten voidaan nähdä vaikutukset.

Suurimman mahdollisen parannuksen valtion talouden tilaan saadaan, kun siirretään armeijan hävittäjähankinnat 10 vuoden päähän. Euroopan Unionin elvytyspaketti 740 miljardia pitää hyväksyä. Ja lopuksi Suomeen +/- 1000 euron perustulo kaikille.

Joka tapauksessa edessä tulee olemaan raju poliittinen ja ideologinen kamppailu hallituksen ja opposition välillä. Halu valtaan on yleensä hyvin lyhytnäköinen ja aggressiivinen voima. Aatteelliset ja ideologiset, myös uskonnolliset näkemykset jäävät useimmiten piiloon ja taustalle.

Kirjoittaja on forssalainen valmentaja ja kulttuurivaikuttaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic