Kolumnit

Viruksia – Viestintä on tämmöisissä kriiseissä keskeinen asia

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Maailmalla riehuu noin kymmenen vuoden välein joku virusepidemia. Tuhoisin tämmöinen on ollut sata vuotta sitten noin 50 miljoonaa ihmistä surmannut Espanjalainen.

Tämänhetkisestä epidemiasta Espanjalainen poikkesi siinä, että se surmasi paljon nuoria perusterveitä ihmisiä. Tautia ei osattu hoitaa oikein mitenkään. Sotasensuuri kielsi edes kertomasta, että tämmöinen kulkutauti riehui. Nimensä epidemia sai siitä, että Espanjan lehdistö kertoi asiasta, maa kun ei ollut sodassa.

Suomi on lähtenyt päättäväisesti koronavirusepidemiaa torjumaan. Ihmisiä hoidetaan ja talouden annetaan kärsiä. Ruotsi on valinnut toisin. Siellä annetaan talouden pyörien pyöriä ja ihmisten kärsiä. Aikojen päästä voidaan sitten kiistellä, kumpi lähestymistapa oli parempi.

Viestintä on tämmöisissä kriiseissä keskeinen asia. Henkilökohtaisesti olen kyllä jo saanut viestintä-ähkyn erityisesti hallituksen tiedotustilaisuuksista, kun viisi ministeriä peräkkäin kertoo samat asiat.

Ehkä jonkun heistä olisi pitänyt seisoskelun sijasta varata vähän aikaa soittamiseen Helsinki-Vantaan lentokentälle ja kertoa, että jotain tarttis tehdä tämmöisen kulkutaudin kanssa.

Yksi särökin hallituksen piiristä löytyy. Tasa-arvoministeri (kuka muistaa nimen?) vastustaa päätöstä, jonka mukaan synnytyksessä tukena ollut henkilö ei saa jäädä päiväkausiksi sairaalaan loikoilemaan.

Medialla on oma tärkeä roolinsa. Tämäkin viestintä on pääosin ollut asiallista. Toki esiintyy myös hysterian lietsontaa. Yksi näistä hysteriatoimittajista kuului radiossa sanovan, että hallituksen pitäisi vaihtaa käyttämänsä asiantuntijat, nämä kun eivät mitään tiedä eivätkä ymmärrä.

Hysteriatoimittajat jäävät tällä kertaa kyllä erään perustuslakiasiantuntijaihmisoikeusprofessorin varjoon. Hän ilmoitti tietävänsä, että liikennerajoitteet lisäävät vanhusten hengenvaaraa: hallitus uhraa uusmaalaisia riskiryhmäläisiä. Kovaa puhetta!

Urheilumaailma on ihan omansa. Kaikenlainen kilpaurheilu on maailmassa lopetettu, mutta Urheiluruutu ja Urheiluradio pyörivät ihan entisellään. Jonkun kai pitäisi soittaa niillekin, kun eivät itse huomaa urheilun puuttumista. Toisaalta radion suurkuuntelijana vähän nautinkin tilanteesta. Nyt ei tarvitse kuulla kymmentä kertaa päivässä, miten joku suomalainen on ollut toisena syöttäjänä, kun joku jääkiekkoilija on tehnyt maalin toisella puolella maapalloa.

Urheilujärjestöt elävät ihan omissa maailmoissaan. Vaativat valtiolta kymmenien miljoonien korvauksia siitä, että urheileminen on keskeytetty. Esimerkiksi Olympiakomiteassa yli kuusikymmentä ylipalkattua ihmistä puuhaa herra ties mitä. Kerkiisköhän joku ministeri soittaa sinnekin ja kertoa, että Tokion kisat on siirretty ensi vuoteen.

Korona hoituu. Sen jälkeen hallituksen pitäisi panna maan talous kuntoon. Siinä veri vasta punnitaan!

Kirjoittaja on toiminut valtionhallinnossa mm. budjettipäällikkönä ja ministeriöiden kansliapäällikkönä.

Uusimmat

Fingerpori

comic