Kolumnit

Voi aikoja, voi tapoja – Tällaisessa muutoksessa vanhalla tiedolla ja perinteisillä taidoilla ei ole käyttöä

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Kuinka moni päivitteli uuden Ypäjälle nimitetyn kunnanjohtajan ikää? Käsi ylös reippaasti. Kuinka moni totesi naapurille, että ei tule poika pärjäämään, että liian nuori on? Käsi ylös myöntymisen merkiksi.

Kuinka moni ajatteli, että yöpäivystyskysymyksessä oli vain kaksi vaihtoehtoa, kyllä tai ei, säilyttäminen tai lakkauttaminen, autuus tai rappio? Vastasitko kyllä? Kuinka moni ajatteli, että päivystys pitää säilyttää vain sen takia, kun sellainen on aikaisemminkin ollut?

Meidät on opetettu uskomaan, että viisaus elää kokemuksessa ja pitkässä iässä. Näin varmaan olikin vielä muutama vuosikymmen sitten. Tieto ja taito olivat mestareilla, jotka siirsivät perintönsä oppipojille ja kisälleille.

Erityisen ymmärrettävää se oli ajassa, joka muuttui meidän perspektiivistä katsottuna kilpikonnan vauhtia. Samaa taitoa toistavia kivitaulun hakkaajia oli monen monta sukupolvea ja siltikin oltiin vielä kaukana kirjapainon keksimisestä.

Maailma muuttuu tällä hetkellä eksponentiaalisesti. Muutosvauhtia ja muutosta tuskin enää pystyy ymmärtämään. Tällaisessa muutoksessa vanhalla tiedolla ja perinteisillä taidoilla ei ole käyttöä. Maailman ongelmat eivät myöskään ratkea vanhoilla tottumuksilla ja tavoilla. Tarvitaan ennakkoluulottomia raikkaita ajatuksia – laatikon ulkopuolelta ajattelukaan ei auta, koska ei ole enää mitään yhteistä ja yhtenäistä laatikkoa.

Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa meillä on tilanne, jossa nuorilla on sellaisia taitoja, joita heidän vanhemmillaan ja isovanhemmillaan ei ole. Nuoret ovat syntyneet kännykkä kädessä ja sovelluslogiikka korvien välissä. He osaavat hetkessä käyttää sellaista teknologiaa, jonka oppimiseen meillä vanhoilla menee kuukausia tai loppuelämä.

Ennen kaikkea nuorten etuna on se, että heillä ei ole turhaa selkäydintuntumaa ajasta, jolloin television kahta kanavaa vaihdettiin kääntämällä laitteen kyljessä olevaa nappulaa. He eivät kaipaa mitään sellaista, jonka perään vanhempi sukupolvi itkee päivittäin, koska heillä ei ole sellaista koskaan ollutkaan.

Cicero totesi yli 2000 vuotta sitten, että ajat ovat huonot, koska lapset eivät tottele vanhempiaan ja kaikki vain kirjoittavat kirjaa. Tavallaan pyörimme samassa muutoksen problematiikassa vuosisadalta toiselle, mutta nyt meillä ei ole samanlaista turvaa historiasta, perinteistä ja tiedosta kuin vielä muutama vuosikymmen sitten.

Ja silti, me teemme jatkuvasti huomisen ratkaisuja perustuen eiliseen. Me uskomme, että kokeneempi on parempi kuin täysin uudesta näkökulmasta ajatteleva.

Jos jotain päivitellä pitää, niin ei aikoja, vaan meidän fakkiintuneita tapojamme.

Kirjoittaja on forssalainen yrittäjä ja äiti, 
kotona ja työpaikalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic