Kolumnit

Vorssalainen kapitalismi - Forssalainen demokratia, puoluepolitiikka on aina ollut suurteollisuuden ja kapitalismin juoksupoika

Joitakin viikkoja sitten julkaisi Financial Times, jota pidetään maailman johtavana talouslehtenä, jutun, jossa todettiin, että kapitalismi on kriisissä. Niinpä päätin, että tarkkailen seutumme Lounais-Hämeen ja erityisesti Forssan tilannetta. Kuinka voi kapitalismi Forssassa?

Siitä tulikin mielenkiintoinen kohde. Varsinkin kun kaikkien alojen professori ja perussuomalainen Matti Luostarinen pitää minua viihteellisenä lätkäjätkänä. Hänen puolueensa haluaa eristää meidät lähes kaikesta, mikä koskee maailman globaalia markkinataloutta ja planeetan tulevaisuutta.

Forssaa ei vielä ollut olemassa, kun täällä perustettiin sosialidemokraattinen puolue. Sosialismiin kallistuva puolue perustettiin Tammelassa ja keisarillisen Venäjän alaisuudessa. Tilanne ja aika oli puolueen ideologialle suotuisa. Ihmisten, varsinkin työväestön asema oli kestämätön. Perusta hyvinvointivaltiolle perustettiin. Nykyään puolue Forssassa taisteleekin enemmän keskenään kuin sosialismin puolesta. Ei taida Järvistä ja kumppaneita kapitalismin kriisi kiinnostaa.

Vihreät sentään perustettiin Forssassa, mutta ei täällä kovin montaa vihreää ole näkyvissä. Kapitalismin kriisiin syihin valtakunnallisesti puolue sentään pyrkii hallituksessa. Forssan torilla on muutama hyvä luomumyyjä. Järkivihreä Forssa kuulostaa komealta, mutta matka on vasta alussa.

Vuosikymmeniä sitten Forssan tulevaisuus näytti hyvältä. Odotettiin, että asukkaita olisi reilusti yli 20 000. Puolimatka toteutti modernia kapitalismia. Hajotti vuosisatoja kestäviä rakennuksia ja pystytti tilalle kostean betoniviidakon, jonka kestoikä on lyhyt. Lisäksi tuhottiin suurin osa kulttuurihistoriallista teollisen aikakauden perintöä.

Keskustapuolueelle saattaa koittaa vaikeat ajat. Ilmastokriisi, siis kapitalismin kriisi, vaatii luomuruokaa ja lihansyönnin vähentämistä. Maataloudessa on edessä samanlainen rakennemuutos kuin tapahtui 70-luvulla piipputeollisuuden, Finlaysonin romahtaessa. Siitä forssalainen kapitalismi ei ole vieläkään selvinnyt.

Forssan ongelma on sama kuin kaikkialla muuallakin. Kapitalismin ja demokratian suhde on tyypillinen viha–rakkaus -suhde. Kumpikaan ei tule toimeen ilman toista. Maailmanhistoria on ollut toistaiseksi tyly muille yksityisen ja julkisen vallan kanssakäymiselle.

Forssalainen demokratia, puoluepolitiikka on aina ollut suurteollisuuden ja kapitalismin juoksupoika. Skandinaavinen kapitalistissosiaalinen talousjärjestelmä on luonut kehittyneen hyvinvoinnin suurelle osalle ihmisiä, mutta samalla kestämättömän elämäntapamme ja lisääntyvän eriarvoisuuden ihmisten ja alueiden välillä, myös Forssassa. Globaalit kriisit vaativat nyt voimakasta demokratiaa ehkä enemmän kuin koskaan, koska kyseessä on koko planeetan tulevaisuus. Paikallinen demokratia, puoluepolitiikka on taas kerran avainasemassa, myös Forssassa. Nähdä kauas ja toimia lähellä.

Kirjoittaja on forssalainen valmentaja ja kulttuurivaikuttaja.

Fingerpori

comic