Kolumnit @forssanlehti.fi

Vuodot ovat demokratian voiteluainetta – Julkisuus on usein ainoa keino saada muutos aikaan

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Eduskunnan turvallisuusjohtaja sai lyhyen sähköpostin eduskunnan pääsihteeriltä torstaina.

Siinä ilmoitettiin, että hänet irtisanotaan eduskunnan kansliatoimikunnan päätöksellä kuuden kuukauden irtisanomisajan päätyttyä.

Irtisanomisen taustalla oli se, että turvallisuusjohtaja ”vuoti” julkisuuteen turvakameratallenteet, jotka näyttivät tapauksen, jossa entiseen pääministerin Juha Sipilään (kesk.) käytiin käsiksi aiemmin tänä vuonna.

Sipilä kertoi tammikuussa MTV Uutisille häneen kohdistuneesta hyökkäyksestä. Sipilän mukaan kyse ei ollut pienestä tönäisystä, vaan hänen kimppuunsa käytiin nyrkeillä.

Kyllä lyötiin ihan kunnolla, nyrkein käytiin päälle, Sipilä kuvaili.

Videotallenne paljasti, ettei kyse ollut varsinaisesta vapaaottelumatsista. Yhtään vähättelemättä poliittista tai muunkaanlaista väkivaltaa voi todeta, ettei tilanne kaamean vaaralliselta vaikuttanut.

Lopputulos: totuudenpuhuja, julkisen tiedoston jakaja, sai tylysti kenkää, ja irtisanominen tehtiin vieläpä sähköpostitse. Tapausta punnitaan todennäköisesti eri oikeusasteissa.

Arvostettu asianajaja, edesmennyt Matti Wuori määritteli tietovuodot osuvasti: ne ovat demokratian voiteluainetta.

Kun joku ei saa epäkohtia tai laittomuuksia korjattua virkatietä, hän kertoo asiasta toimittajalle. Julkisuus on usein ainoa keino saada muutos aikaan.

Julkinen paine on yksi niistä peruspilareista, joka takaa osaltaan sitä, ettei kulisseissa suhmuroida mitä tahansa. Siksi vuodot ovat demokratialle äärimmäisen tärkeitä.

Suomalaisessa yhteiskunnassa tietovuotaja on myös suojattu hyvin: toimitukset eivät paljasta, mistä tiedot ovat tulleet, ei edes oikeuden edessä.

Pointti on yleensä itse asiassa, ei siinä, mitä protokollaa noudattaen tiedot on hankittu.

Eduskunnassa turvallisuusjohtajan toimintaa on pohdittu varmasti monelta kantilta.

Annetun lausunnon mukaan on syytä epäillä, että turvallisuusjohtaja luovutti kameratallenteet tarkoituksessa heikentää edustaja Sipilän kertomusta itseensä kohdistuneesta väkivaltaisesta hyökkäyksestä.

Siinäpä epäillään ja käydään hetken päästä oikeutta veronmaksajien piikkiin. Totuus ei tästä viisastelusta muutu.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic