Kolumnit @forssanlehti.fi

Yhdysvallat on kriisissä monella rintamalla

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vapaiden maa ja urheiden koti on ongelmissa juuri nyt monella rintamalla.

Muutaman viime vuosikymmenen aikana Yhdysvallat on ollut hankaluuksissa etenkin ulkomaisilla rintamilla, mutta tällä kertaa kriisi velloo lähinnä kotikutoisena ja sisäsyntyisenä.

Koronaviruksen aiheuttama ensimmäinen tautiaalto riehuu Yhdysvalloissa edelleen. Itse asiassa tilanne on viime päivinä vain vaikeutunut.

Suomalaisen pikkukaupungin verran väkeä – yli 30 000 ihmistä – testataan positiiviseksi joka päivä. Covidiin kuolleita on maassa tähän mennessä vähintään 125 000.

Luvut pitää tietenkin suhteuttaa valtavaan väkimäärään.

Terveyden ja talouden tasapainottelussa talous on joka tapauksessa ottanut nyt niskalenkin. Osavaltioita avataan, ihmiset ovat kyllästyneitä koronahöpinään, etätöihin ja etäisyyden pitämiseen.

Niinpä he käyttäytyvät kuin tauti olisi kadonnut maapallolta. Tulokset ovat nähtävillä.

Vaikka yhteiskunnan avautumista on Yhdysvalloissa vauhditettu riskilläkin, on maan talous tästä huolimatta hankalassa tilanteessa.

Epävarmaa on, kuinka kauan paluu normaaliin kestää ja kuinka kauan kotitalouksien rahat riittävät. Ja kun talouden rattaiden pyöriminen perustuu suurelta osin kotimaiselle kuluttajakysynnälle, tiedossa on vain lisää ongelmia.

Mielenkiintoista on nähdä, miten terveyden ja talouden kriisit vaikuttavat Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Ensimmäiset gallupit ennustavat Donald Trumpin häipyvän Valkoisesta talosta golfaamaan häntä koipien välissä, mutta spekulaatiot ovat aivan liian ennenaikaisia.

Kannattaa muistaa, että Trump yllätti gallupit ja samalla ylimieliset kommentaattorit ympäri maailmaa vajaat neljä vuotta sitten.

Trumpiakin suurempi asia Yhdysvalloissa taitaa olla kuitenkin maan kahtiajakautuneisuus, jota poliittinen koneisto ruokkii. Syyllinen istuu aina vastapuolella, virheet on tehty edellisen hallinnon aikana. Mielikuvapolitikointi on lievästi sanottuna rajua.

Yhdysvaltoja repii myös järjetön poliisiväkivalta ja laajemmin katsottuna latinoihin ja mustaan väestöön kohdistuva eriarvoinen kohtelu.

Kun amerikkalaisten onnellisuutta mitattiin, lukemat olivat 50-vuotisen mittaushistorian heikoimmat.

Kirjoittaja on Forssan Lehden päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic