Kolumnit

Yhteistyöllä kahden tulen välissä – Puheet yrittäjäystävällisyydestä saa jättää vähemmälle ja keskittyä tekemisiin

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Kuluvan vuoden helmi-toukokuussa tehtiin Suomen Yrittäjien toimesta Kuntabarometri, johon vastasi yli 10 000 yrittäjää. Vaikka sanotaan, että keskity omaan peliin äläkä kurkistele muualle, en voi olla vertailematta Etelä-Pohjanmaata ja Hämettä. Kohdennan katseeni vielä nykyiseen ja toiseen kotiini, Forssaan ja Ilmajokeen.

Elinkeinopolitiikka saa asteikolla 1–5 koko maassa arvosanan 2,97, Forssa 2,75 ja Ilmajoki 3,77. Kaikki seutukuntamme kunnat saavat Hämeen keskiarvoa heikomman arvosanan ja vain Jokioinen ja Ypäjä pääsevät yli 3 tasoon Ilmajoen kunnan saama 3,77 ylittää kirkkaasti Etelä-Pohjanmaan keskiarvon, joka sekin on valtakunnallisesti kohtuullinen.

Muutama ero kahden kunnan välillä herättää minussa kysymyksiä: Forssan Yrittäjien suhtautuminen kuntaliitoksiin on myönteinen, 82% kannattaa, kun Ilmajoella 90% vastustaa kuntaliitosta. Ilmajoella kunnalliset yhtiöt eivät kilpaile yritystoiminnassa. Forssassa barometrin mukaan tilanne on toinen. Ilmajoella tärkeimmäksi nähdään aloittavan yrityksen palvelut. Forssassa 76% pitää kolmen tärkeimmän asian joukossa tärkeimpänä kunnan päätöksenteon yrittäjälähtöisyyttä.

Onko niin, että yrittäjät pitävät tärkeänä sitä, mistä on puute? Barometrin mukaan näin on, ja tilanne heikkenee edelleen. Forssa ei myöskään ole onnistunut saamaan riittävästi uusia yrityksiä kuntaan. Päätöksenteon avoimuuteen ei olla tyytyväisiä ja se koetaan tehottomaksi.

Lopuksi jään edelleen pohtimaan, kenen vastuulla on nostaa yrittäjyyden ja yritysten asemaa Forssan seutukunnalla. Kunnat eivät ole ilmoittautuneet vastuunkantajiksi, ehkä se ei niiden ensisijainen tehtävä olekaan. Puheet yrittäjäystävällisyydestä voi kuitenkin jättää vähemmälle ja keskittyä tekemisiin, joilla päättäjät luovat menestymisen edellytyksiä.

Valtakunnan tasolla kaikki poliittiset puolueet vannovat työpaikkojen nimeen tulevaisuuden turvaajana. Toivottavasti sama yhteinen päämäärä toteutuu myös Forssassa ja Forssan seutukunnissa. Puheet yhteistyöstä on aika muuttaa teoiksi.

Päävastuu yrittäjyydessä on aina yksilöillä, joilla on asennetta, ahkeruutta ja ammattitaitoa. Yksilöt päättävät myös, missä ja miten haluavat yritystoimintaa harjoittaa.

Uskon edelleen ihmiseen, niin julkisella, yksityisellä kuin kolmannen sektorin alueella.

Kirjoittaja on Forssan Yrittäjien hallituksen jäsen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti