Kolumnit

Yksi uhka kerrallaan

Kuva: Jarno Pellinen
Kuva: Jarno Pellinen

Viime päivien aikana koronavirus on johtanut lähes ennennäkemättömän voimakkaisiin toimiin eri puolilla maailmaa.

Yhdysvallat on keskeyttänyt lennot Euroopasta, ja Italiassa liikkumista ja ihmisten toimintaa rajoitetaan voimakkaasti. Aiemmin Kiina asetti miljoonakaupunkeja karanteeniin.

Myös media on täyttynyt koronavirusta käsittelevistä uutisista. Sen tieltä on saanut väistyä viime vuosien kestouutisaihe ja toinen maailmanlaajuinen suuri uhka: ilmastonmuutos. Tämä osoittaa jälleen sen, että median keskiöön mahtuu kerrallaan lähinnä yksi iso aihe. Ilmastonmuutos saa nyt odottaa.

Koronavirus ja ilmastonmuutos ovat molemmat vakavia uhkia, mutta ne ovat erityyppisiä: virus uhkaa nyt, ilmastonmuutos pääosin vuosien kuluttua.

Ilmastonmuutoksen vastaista taistelua vaikeuttaa se, että ihmisen aivot ovat kehittyneet reagoimaan akuuttiin vaaraan. Jos leijona hyökkää kimppuun, juoksemme karkuun tai jos tulvaa uhkaa kotiamme, rakennamme suojamuurin.

Ilmastonmuutos ei uhkaa hyvinvointiamme tänään eikä vielä huomenna niin kuin viruksen leviäminen, minkä takia se ei aiheuta aivoissamme samanlaista vaaran reaktiota. Leijona ei vaani takapihalla, eikä merivesi kiipeile vielä kuistilla, joten aivomme eivät patista meitä toimimaan.

Viime vuosien sääilmiöt ovat tosin osoittaneet, etteivät ilmaston lämpenemisen aiheuttamat vaarat siinnä enää ainoastaan tulevaisuudessa. Ne ovat jo arkipäivää monessa paikassa.

Ihmisellä on myös taipumus suhtautua kevyemmin tulevaisuudessa vaaniviin uhkiin.

– Toivomme, että tapahtuu asioita, jotka estävät vaarojen toteutumisen. Ehkä toivomme, että kehitetään uutta teknologiaa, jolla ilmastonmuutos voidaan pysäyttää, sanoo Center for Research on Environmental Decisions -tutkimuslaitoksen apulaisjohtaja Sabine MarxMaailman Kuvalehden haastattelussa.

Koronaviruksen aiheuttamiin rajoituksiin suhtautumista helpottaa myös se, että karanteenien ja muiden toimien odotetaan kestävän rajoitetun ajan. Ilmastonmuutoksessa rajoitukset, kuten lentämisen ja yksityisautoilun vähentäminen, kestävät lopun elämää.

Päättäjillekin koronavirukseen reagointi on helpompaa kuin ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Koronaviruksen vastaiset toimet kestävät todennäköisesti rajoitetun ajan, mikä helpottaa niihin sopeutumista ja niiden perustelemista ihmisille.

Koronavirus täyttää uutisotsikot varmasti vielä pitkään, mutta aikanaan sen tilalle nousee uusia aiheita. Myös ilmastonmuutos palaa yhdeksi vakioaiheeksi.

Vaikka tällä hetkellä ilmastonmuutos tuntuu olevan pimennossa, sen vastaiset toimet jatkuvat kulisseissa.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic