Kolumnit

Yksikään sotakone ei anna ilmasuojaa kavalilta viruksilta

Kuva: Hannu Kivimäki
Kuva: Hannu Kivimäki

Autoista kirjoittavana toimittajana tasan tiedän, mitä tarkoittaa kirkkaan metallin lumo. Virtaviivaista ja puhdaslinjaista autoa on helppo ihailla vaikka vain kauniina käyttöesineenä.

Kun Ilmavoimat tammikuussa ”koeajoi” Suomelle tarjottavia hävittäjäkandidaatteja Pirkkalassa, raportointia hallitsivat käytössä testattu -tyyppiset mediaotsikot.

Hävittäjäkoneen joka sentti henkii tehokasta tarkoituksenmukaisuutta. Siiven alle on helppo kuvitella törröttämään rivi tappavia raketteja ja ohjuksia. Lentäjät tarinoivat vakuuttavasti koneiden suorituskyvyn hienouksista. Ei ihme, jos monen miestoimittajan sukat pyörivät jalassa.

Pääsiäisenä niukka enemmistö suomalaisista ilmoitti Uutissuomalaisen gallupissa, että koronan takia Suomen sopisi viivästyttää kymmenen miljardia maksavaa hävittäjähankintaa. Ylen haastattelussa kaksi entistä aktiiviupseeria lobbasi avoimesti amerikkalaishävittäjien puolesta.

Mielestäni on ollut alusta saakka selvää, että jenkkikoneita tänne halutaankin. Eurooppalaisia vaihtoehtoja roikotetaan mukana EU-suhteiden vuoksi ja hintakilpailun lietsomiseksi.

Hävittäjäkaupassa sotilaat johtavat, ja kansa sekä media tottelevat. Vastaväitteitä hankkeen koosta tai hinnasta ei kuulu, vaikka armeijan leijonakaulat ovat koneillaan valmistautumassa tutun sanonnan mukaisesti edellistä sotaa varten.

Suomen uhkaamiseen sotatilanteessa todennäköisesti käytettäisiin hybridivaikuttamista, kyberhyökkäyksiä, sabotaaseja, ”vihreitä miehiä” sekä miehittämättömiä lennokkeja ja muita robottiaseita. Elektroninen häirintä olisi raivoisaa. Omat koneet pysyisivät tappioiden pelossa maassa.

Koronavirus paljasti, kuinka kelvottomasti huippuaseilla varustautuneet suurvallatkin olivat ottaneet huomioon kaikkein ilmeisimmän ”hyökkäysuhan” eli viruksen aiheuttaman pandemian – vaikka niitä oli siitä varoitettu.

Mitätön organismi löi yhteiskunnat hetkessä polvilleen, eikä kehittyneimmästäkään aseteknologiasta ole tässä kamppailussa mitään apua.

Suomen pitäisi kiireesti päivittää uhka-arvionsa. Karsitaan siis hävittäjistä kolmannes pois, viivytetään loppujen ostopäätöstä 2–4 vuotta ja hankitaan tilalle lennokkeja. Valtio ei kestä jättimäistä asehankintaa tilanteessa, jossa ensisijaisesti on pelastettava ihmiset, yritykset ja hyvinvointiyhteiskunta.

Tästä saa olla eri mieltä. Ennen kuin syöksyt sosiaaliseen mediaan, huomio nämä: 1. En ole kommunisti. 2. En ole edes vihervasemmistolainen enkä minkään poliittisen suunnan mannekiini. 3. En ole (tietääkseni) hullukaan. 4. Karjalan evakon jälkeläisenä ja historian harrastajana ymmärrän hyvin, minkä varalle hävittäjiä ollaan ostamassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic