Kolumnit

Yöpäivystyksen ympärillä erikoista keskustelua - Yöpäivystyksen tulevaisuus ei ole turvattu, vaikka se kilpailutetaan

Perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystystoiminnan kohtalo on saanut liikkeelle melkoiset massat tavallisia kansalaisia. Yli 7 000 nimeä adressissa kertoo, että kansa haluaa yöpäivystyksen säilyvän Forssan sairaalassa. Allekirjoittajista valtaosa on varmasti sellaisia, jotka tarvitsevat yöpäivystyksen palvelua hyvin harvoin, jos koskaan.

Adressin laittoivat liikkeelle yöpäivystyksen työntekijät. Heidän äänitorvenaan on toiminut keskustan kuntapoliitikko Johanna Häggman, joka on tähdentänyt, ettei hän ole liikkeellä poliittisella agendalla. Voi olla, mutta silti silmiinpistävää on ollut, että allekirjoituksia on kerätty keskustan kojujen kahvitarjoilun yhteydessä. Joku voi siis väittää, että vaikka pääpaino on yöpäivystyksen säilymisessä, Häggman kerää myös poliittisia pisteitä.

Voidaan myös väittää tai ainakin kysyä, onko adressin tarkoituksena vihjaillen pelotella ihmisiä sillä, että yöpäivystys ollaan lakkauttamassa. Kun tuoreessa muistissa on vielä Häggmanin oppiäidin Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) pelottelut siitä, että Forssan sairaalan valot sammutetaan, ellei hyvinvointikuntayhtymä tee yhteistyösopimusta Pihlajalinnan kanssa, kysymystä voi pitää aiheellisena.

 

Tästä huolimatta olin hämmästynyt, kun luin hykyn yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepolan (sd.) Facebook-päivityksen. Siinä Lepola ensinnäkin sanoo vierastavansa oman asian puolesta puhumista. Yhtymähallituksen puheenjohtaja siis pitää ikävänä asiana, että yöpäivystyksen työntekijät kantavat huolta työpaikkansa puolesta ja keräävät sen johdosta adressia? Jos haluaa vihjailla Häggmanin toiminnan olevan poliittista, se kannattaa sanoa tässä yhteydessä suoraan.

Lepola myös väittää kahteen eri otteeseen, että yöpäivystystä ei olla oltu lopettamassa. Tässähän hallituksen puheenjohtaja kirjoittaa ihan outoja. Yhtymähallituksen esityslistallahan päivystyskilpailutusta käsiteltiin kahdessa eri osassa, käytännössä niin, että yöpäivystys jatkuu tai yöpäivystys ei jatku. Tämän voi jokainen käydä toteamassa julkisesta esityslistasta.

 

Lue myös: Forssan sairaalan päivystys kilpailutetaan kahdessa eri osassa – Kansalaisilta hurja tuki yöpäivystyksen puolesta

 

Yhtymähallituksen jäsen Ilkka Joenpalo (sd.) komppaa Facebookissa Lepolaa ja kirjoittaa vihjailevasti, että ”elämme valeuutisten aikaa”. Kuka siis levittää valeuutista?

Korostan, että Häggman tai Forssan Lehti ei ole väittänyt, että yöpäivystys loppuu, vaan sen jatkoa pohditaan.

 

Fakta on se, että yöpäivystyksen tulevaisuus ei ole turvattu, vaikka se nyt kilpailutetaan. Jos muita tarjouksia kuin Terveystalon ei tule, hykyllä ei ole varaa jatkaa sitä ainakaan pyydetyllä hinnalla, koska kunnat ovat asettaneet kolmen prosentin korotuskaton hykyn ensi vuoden kuluihin.

Tai sitten kuntien budjetit paukkuvat lisää alijäämää ja me veronmaksajat kustannamme.

Kirjoittaja on Forssan Lehden toimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic