Kolumnit

Yrittäjää ei jätetä – Onneksi virheet osataan myös myöntää

Kuva: Seppo Pessinen
Kuva: Seppo Pessinen

Urjalan elinkeinotoimi on pariin kertaan lähestynyt paikallisia yrittäjiä sähköpostikirjeillä, joissa on kerrottu niistä mahdollisuuksista, joita yrittäjillä on nykyisissä oloissa hakea tukea turvatakseen toimintansa jatkumisen.

Etelä-Pirkanmaan yritysrekisterissä on tällä hetkellä 459 urjalalaista yritystä. Osa näistä saattaa olla toimimattomia. Lisäksi voi olla yrityksiä, joiden tietoja ei ole rekisterissä. Esimerkiksi toinen kahdesta Business Finlandialta tukea saanut urjalalaisyritys Prosessia Oy ei löytynyt listalta.

Urjalassa elinkeinoasiat otettiin kunnan omaksi toiminnaksi muutama vuosi sitten. Siihen asti niitä oli hoitanut Valkeakosken kehitysyhtiö. Yhteistyötä Etelä-Pirkanmaan kuntien kesken kuitenkin tehdään edelleen. Urjalan elinkeinoasiamies on Satu Sarin. Lisäksi tukea saa ensimetristä ja yrityksen starttirahoista Jukka Huilalta ja rahoitusneuvoja hankkeisiin Piritta Forsténilta. Nyt on myös käytössä maakunnallinen neuvontapuhelin, josta saa kriisiajan neuvontaa. Sitä tuottavat Pirkanmaan yrittäjät yhdessä kuntien kanssa.

Tällä hetkellä urjalalaisilla yksinyrittäjillä on mahdollisuus hakea kunnan myöntämää 2000 euron kriisitukea. Sen saamisen ehtona on, että hakijan taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet. Avustuksen saamiselle on tiukat ehdot ja hakemuksen tueksi pitää toimittaa asiakirjoja melkoinen nippu. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Urjala Works sai 100 000 Business Finlandian kehittämisavustusta. Tässä lehdessä kerrottiin keskiviikkona, että yritys käyttää avustusta hankintakanavien uudistamiseen ja tehostamiseen. Nehän ovat ratkaisevia niin uusien tilauksien saamisen kannalta kuin myös valmistuksessa tarvittavien raaka-aineiden ja komponenttien saamisen kannalta. Yrityksen toiminta on jatkunut ilman lomautuksia.

Julkisuudessa tikunnokkaan nostettiin muutamat julkkisten saamat avustukset. Kun niistä luki, tuntui kuten varmaan monesta muustakin, että mahtavatkohan nämä nyt olla kiireisimmän tuen tarpeessa. Tietenkin olemme mielikuvien varassa, emmekä tunne taustoja tarkemmin.

Kirjoitin tällä palstalla kuukausi sitten: ”Nytkin ensimmäisten valittajien joukossa ovat ne, joilla ei vielä ole mitään isompaa hätää. Myös saalistajat oivat liikkeellä. Poikkeusoloissa jaetaan pääomia ja omistusta uudelleen. Miljardeista pieni osa päätyy pienille toimijoille. Vahvat pitävät aina puolensa.” Nyt voin lisätä tähän matikan tunnilta tutun lyhenteen: MOT.

Kiireessä tehdään virheitä. Onneksi niitä osataan myös myöntää ja on käynnistetty korjaustoimet.

Kirjoittaja on urjalalainen tietokirjailija. seppo.pirhonen@urjamedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic