Kolumnit

Yrittäjän kesä

Kuva: tuntematon
Kuva: tuntematon

Kun suunnittelin yrittäjäksi hyppäämistä, monet sanoivat, että kahdessa vuodessa näkee, kantavatko yrityksen siivet. Samaan aikaan monet työssäkäyvät julistivat, että odotapa vaan, kun täytät 50, niin eipä ole työmarkkinoilla enää kysyntää. Laskeskelin mielessäni, että ehdinpä juuri sitten palata työmarkkinoille, jos yritysideani ei kantaisi. Nyt olen toiminut kaksi vuotta yrittäjänä.

Itselläni oli ajatus, että yritykseni tulee työllistämään, kasvaa ja menestyy. Miksipä sitä muuten edes hyppäisi pois työntekijän saappaista? Korona jouduttikin pohdintaa, kantavatko siivet vai eivät. Epävarmuus on levinnyt kevään aikana niin yrittäjiin, työntekijöihin kuin opiskelijoihin virustakin pahemmin. Itsekin jouduin toteamaan, että siihen on syynsä, miksi Suomessa yrittäjistä yli 70 prosenttia on yksinyrittäjiä. Kynnys työnantajayritykseksi siirtymiseen on valtavan suuri.

Mitä tekee yrittäjä, kun huomaa, että suunnitelma ei toimi? Omassa tapauksessani perustaa uuden yrityksen – tällä kertaa kumppanin kanssa. Toisen kanssa tekemisessä yksi plus yksi on aina enemmän kuin kaksi, kun kehitysideat, haasteet ja tavoitteet lentelevät ilmassa. Ja onpahan tekemistäkin enemmän kahden kuin yhden yrityksen kanssa!

Netistä löytyy yrityksen perustamiseen monia vinkkejä, ja ihan oikeita teknisiä ohjeita. Itse neuvoisin noudattamaan ainakin seuraavia: verkostoidu, ole joustava, ole ylpeä työstäsi, älä tee kaikkea itse, ja jos jokin ei toimi, kokeile muuta. Niin, ja ota kirjanpitäjä. Jos olet kiinnostunut yrityksen perustamisesta, kannattaa suunnata Fykin yrityspalveluiden ja Yrittäjien neuvonnan pariin.

Itselleni oli päivänselvää heti alkumetreillä, että myös liityn Yrittäjiin. Yrittäjäjärjestön kautta saa runsaasti opastusta yrittäjyyden eri vaiheissa sekä verrattoman määrän verkostoja. Forssan seutukunnalla yhdistykset tekevät paikallista edunvalvontaa ja toimivat alueemme yritysten foorumina. Elinvoiman kehittämiseen keskittyvä ELVI-hanke on sekin hengissä koronan jälkeen, ja keväällä pidetyille etäaamukahveillekin tulee varmasti jatkoa.

Kevään epävarmuudesta tuntui jo olevan pientä hengähdystaukoa, mutta edelleen kalvaa epäilys koronatilanteen pahenemisesta. Epävarmassakin tilanteessa kannustan kuitenkin hyppäämään tuntemattomaan. Ei ole helppo kenttä tämä yrittäminen, mutta jos ei yritä, ei myöskään voi onnistua.

Suuri hatunnosto kaikille yrittäjille – yrityksen perustaneille, lopettaneille, konkurssin tehneille, menestyneille ja kompastuneille. Kaikkia teitä tarvitaan, jotta seutukuntamme voi menestyä. Annetaan äänemme kuulua!

Kirjoittaja on Forssan Yrittäjien puheenjohtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic