Kolumnit

Yrittäjät koronan varjossa – Forssan kokoinen seutukunta voi olla houkutteleva paikka asua ja tehdä työtä – ”etänä”

Kuva: Ari,Kujamaki
Kuva: Ari,Kujamaki

Parin kuukauden aikana maailma on muuttunut melkoisesti. Kiellot ja rajoitteet vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Tilanne tulee varmasti jatkumaan pitkään, vaikka rajoitteiden purkaminen on aloitettu.

Yrittäjillä ja yrityksillä näkyvät koronan vaikutukset monin tavoin. Toisilla korona on pysäyttänyt toiminannan, toisilla koronan vaikutus on ollut hyvin vähäinen tai on jopa saattanut lisätä liikevaihtoa ja työtä. Suurin osa yrittäjistä ja yrityksistä kuuluu kuitenkin menettäjiin ja valtava epävarmuus tulevasta kalvaa mieltä. Näkymät loppu vuoteen ovat epävarmat ja tulevaisuuden usko on koetuksella.

Pystynkö maksamaan kiinteät menot, kuten vuokrat ja saanko maksettua palkat sekä muut menot? Miten tilaukset ja toimitukset pysyvät? Koska voin avata ravintolani uudelleen? Pystynkö pitämään henkilökunnan töissä, jos tilanne pitkittyy? Näitä ja monia muita asioita yrittäjät joutuvat pohtimaan 24/7 tällä hetkellä.

Koronakriisin talousvaikutusten kampittamiseen on valtiovallan taholta panostettu paljon. Yrittäjän on mahdollisuus päästä jopa työttömyysturvan piiriin, mikä toimeentulon menettäneille on äärimäisen tärkeää ja oikeudenmukaista.

Valtion pelastuspakettien myötä on myös nähty, kuinka vaikeaa tukea on kohdentaa, kun lainsäädäntö ohjaa rahoituksen myöntämistä. Tiukka sääntely estää tukien kohdentamisen niitä tarvitseville ja vesittää päätöksiä. Maalaisjärjen käyttö ei ole mahdollista tukipäätösten kohdentamisessa ja uskallus tehdä päätöksiä vaikeaa, kun on riski joutua teilatuksi. Ehkä korona tässä ohjaa myös oikeaan suuntaan. Päätöksentekoa on pakko pystyä tulevaisuudessa keventämään ja suoraviivaistamaan, koska meillä ei ole varaa nykyrakenteeseen.

Parhaiten paikallisia yrittäjiä ja yrityksiä tuetaan koronan keskellä ja jatkossakin sillä, että käytämme tarjolla olevia palveluja ja ostopäätöksillämme äänestämme paikallisuuden puolesta. On ollut myös hienoa nähdä, miten paikalliset yritykset ovat innovoineet koronakriisin keskellä tuotantoaan suojavälineiden valmistukseen. Iso peukku siitä!

Koitetaan myös nähdä koronapilven yli, niihin mahdollisuuksiin, joihin nyt pitää tarttua. Etätyöskentely ja Teams-palaverit on tulleet tutuiksi viime viikkoina ja tapa tehdä työtä etänä lienee entistä yleisempää.

Forssan kokoinen seutukunta voi olla houkutteleva paikka asua ja tehdä työtä – ”etänä”. Hyvät palvelut, luonto, erittäin edullista asumista, harrastusmahdollisuudet ja tulossa olevat uudet koulutilat lapsille. Nyt pitää tarttua mahdollisuuteen ja markkinoida seutukuntaamme entistä aktiivisemmin.

Tässä olisi aihetta seuraavaan kolumniin… Hyvää alkavaa kesää kaikille

Kirjoittaja on Forssan yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic