Kolumnit

Ystävän Kammarin ja työeläkkeiden asialla

Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Valtion liikuntaneuvosto päätti viime viikolla esittää Forssan monikylän liikuntasalille täyttä valtionavustusta. Avustus olisi 750 000 euroa. Kun kaupungin talous on tiukoilla, tämä avustus todella tarvitaan.

Lopullisen päätöksen rahoitettavista hankkeista tekee urheiluministeri liikuntaneuvoston esityksen pohjalta. Uhkapilvenä on se kurja tosiasia, että Veikkauksen tuoton laskiessa maan hallitus leikkaa ensi vuonna liikuntapaikkarakentamisesta. Osa hankkeista joutuu pudotuspeliin. On aika yhteisen äänen kotikaupungin puolesta! Toivottavasti erityisesti keskustalaiset ovat hereillä, sillä päätöksen, mitkä hankkeet saavat tuen ja ketkä jäävät kokonaan ilman, tekee yksinomaan keskustalainen ministeri.

Toinen tärkeä paikallinen asiamme on Ystävän Kammarin rahoitus. Ystävän Kammari on järjestöjemme olohuone. Siellä kokoontuvat niin eläkeläiset kuin monenmoiset järjestötkin. Yhteistyötä on myös kaupungin työllisyyspalvelujen ja seurakunnan kanssa. Ongelmana on joka vuosi katkolla oleva rahoitus.

Vuosi sitten toimme silloisen valtiovarainministerin Petteri Orpon Forssaan vierailulle ja yhdessä hallituskumppaneiden kanssa pelastimme Ystävän Kammarin rahoituksen valtioneuvostossa. Nyt on yhteisvoimin pidettävä asiaa esillä, jotta myös nykyinen hallitus näkee toiminnan arvokkaana ja pelastamisen arvoisena.

Toisin kuin monissa muissa kaupungeissa, Forssassa veroprosentti ei nouse. Maanantain valtuuston päätös oli tärkeä. Kokoomus julkistaa ensi viikolla eduskunnassa vaihtoehtobudjettinsa. Meille keskeistä on, että työstä jää verojen jälkeen käteenkin ja että eläkkeillä voi tulla toimeen.

Pääministeri Antti Rinne joutui torstaina kyselytunnilla vastaamaan suunnitelmistaan lunastaa ylimitoitetut vaalilupauksensa kajoamalla työeläkkeisiin. Työeläkejärjestelmän rikkominen olisi ennenkuulumatonta ja luo lisää epävarmuutta siihen jo valmiiksi horjuvaan luottamukseen, tulevatko pienet ikäluokat koskaan saamaan säällistä eläkettä.

Kaikki työmarkkinajärjestöt ovat jo tyrmänneet Rinteen ajatuksen. Hallituskumppanit ja Rinteen puoluetoveritkin ovat olleet suunnitelmasta hiljaa, mitähän he miettivät? Työeläkejärjestelmän ”ryöstöaikeita” tukemaan ei myöskään ole löytynyt yhtään asiantuntijaa, vaikka Rinne sanoo sellaisia kuulleensa. Ehkä tästä suunnitelmasta kannattaisi äkkiä perääntyä.

Loppuun iloitsen tärkeästä asiasta, jossa puolueet pääsivät yli kaikkien rajojen hyvään yhteisymmärrykseen. Eduskuntaryhmät sopivat perjantaina yhdessä, että sotaveteraanien rintamalisää korotetaan. Se on suurin korotus, mitä koskaan on tehty. Veteraaneja on enää vähän, näin Suomi tekee heille kunniaa itsenäisyyspäivän alla.

Kirjoittaja on lounaishämäläinen kuntapäättäjä ja kansanedustaja (kok.).

Uusimmat

Fingerpori

comic