Lounais-Häme

10 miljoonaa euroa nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja nuorisotyön kehittämiseen - Lounais-Hämeeseen noin 290 000

Nuorten työpaja toimii muun muassa Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nuorten työpaja toimii muun muassa Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt kuluneen kevään aikana avustuksia lasten ja nuorten osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja elämänhallintaa tukevaan toimintaan.

Avustuksilla lisätään kaikille lapsille ja nuorille avoimia harrastusmahdollisuuksia, tuetaan etsivää nuorisotyötä ja nuorten työpajatoimintaa sekä kehitetään uusia nuorisotyön työtapoja, verkostoja ja palvelujen laatua.

Lounais-Hämeen kunnat saivat valtionavustusta noin 290 000 euroa.

Nuorten työpajatoimintaan Forssan kaupunki sai 58 000 euroa, Tammelan kunta 35 000, Jokioisten kunta 34 000 ja Humppilan sekä Ypäjän kunnat molemmat 24 000 euroa.

Etsivään nuoristoyöhön Forssa sai 55 000 euroa, Humppila sekä Ypäjä molemmat 11 000, Jokioinen 9 625 ja Tammela 8 250 euroa.

Lasten ja nuorten paikalliseen harrastustoimintaan sai Tammelan kunta 6 000 euroa, Humppilan sekä Tammelan 4H-yhdistykset molemmat 4 000, Ypäjän kunta 3 000 ja Jokioisten-Ypäjän 4H-yhdistys 1 500 euroa.

Valtionavustuksella järjestettyyn lasten ja nuorten paikalliseen harrastustoimintaan osallistuu Etelä-Suomen alueella yli 30 000 lasta ja nuorta. Avustuksella toteutetaan eri teemaisia harrastekerhoja ja päiväleirejä. Päiväleirit järjestetään koulujen loma-aikoina, jolloin monien lasten vanhemmat ovat vielä työssä. Toiminta on kaikille avointa ja maksutonta tai kohtuuhintaista.

Suurin osa toiminnasta toteutetaan kouluilla, nuorisotiloissa tai muissa lasten ja nuorten lähiympäristöissä. Säännöllisellä ja pitkäjänteisesti toteutettavalla harrastustoiminnalla saavutetaan monia hyvinvointivaikutuksia. Harrastuksissa lapset ja nuoret solmivat ystävyyssuhteita ja turvallisia aikuissuhteita ja oppivat toimimaan erilaisissa ryhmissä. Lisäksi he oppivat erilaisia käytännön taitoja ja projektien toteuttamista.

Etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajatoiminta ovat kohdennettua nuorisotyötä, joka on tarkoitettu koulutuksen tai työelämän ulkopuolella tai muulla tavoin syrjäytymisvaarassa oleville, alle 29-vuotiaille nuorille. Tavoitteena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä yhteiskunnasta.

Etsivän nuorisotyön valtionavustuksella palkataan Etelä-Suomen alueella 52 organisaatioon yhteensä noin 150 työntekijää. Etsivät nuorisotyöntekijät kohtaavat vuosittain 6 000 nuorta. He kulkevat nuorten rinnalla, tukevat voimavarojen ja vahvuuksien löytämisessä ja ohjaavat nuoria heidän tarvitsemiensa palveluiden piiriin, jotta polku koulutukseen tai työelämään ei pääse katkeamaan.

Nuorten työpajatoiminnan avustusta myönnettiin 55 toiminnan tarjoajalle yhteensä lähes 200 valmentajan palkkaamiseksi. Vuosittain työpajoilla tarjotaan työ- ja yksilövalmennusta noin 5 000 nuorelle. Työpajatoiminnassa nuorille tarjotaan mahdollisuus ohjattuun ja tuettuun työntekoon, jonka ohessa vahvistetaan nuorten arjenhallinta-, opiskelu- ja työelämätaitoja sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta. Nuorten työpajatoiminnan tavoitteena on tukea nuorten siirtymistä koulutukseen tai työelämään.

Nuorisoalan kehittämishankkeissa vastataan ajankohtaisiin ilmiöihin kehittämällä toimintaa ja uudistamalla palveluja yhdessä nuorten ja nuorten parissa työskentelevien kanssa. Tänä keväänä avustetuissa hankkeissa keskeisiä aiheita olivat nuorten osallisuus- ja vapaaehtoistoiminta, kulttuurien välinen dialogi ja ymmärtäminen sekä jengiytymisen ja radikalisoitumisen estäminen.

 

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic