Lounais-Häme Forssa

100-vuotias on uusi 80-vuotias – Forssalaisella Reino Rämöllä on ollut aikaa harrastaa vasta eläkkeellä

Tänään 100 vuotta täyttävä forssalainen Reino Rämö oli niin kiireinen työvuosinaan, ettei ehtinyt silloin harrastaa. Kun elää pitkään, harrastaa ehtii paljon myös eläkkeellä.
Reino Rämön 100-vuotisjuhlia vietettiin sunnuntaina Forssan pappilassa perhepiirissä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Reino Rämön 100-vuotisjuhlia vietettiin sunnuntaina Forssan pappilassa perhepiirissä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Reino Rämö syntyi syyskuun viimeisenä päivänä 1919 Karjalan kannaksella sijaitsevassa Muolaan pitäjässä.

Sisaruksia oli yhteensä kuusi, joista Reino oli vanhin. Perheen isä toimi 50 vuotta kauppiaana ensin Muolaassa ja sodan jälkeen Keski-Suomessa Hankasalmella.

– Isä yritti minuakin saada kauppiaaksi, mutta ei minusta siihen ollut. Meillä oli Muolaassa maapaikka, joka oli pari vuotta vastuullani, Reino kertoo.

Nyt tasan 100 vuotta syntymänsä jälkeen Reino toteaa, etteivät hänen karjalaiset juurensa juuri näy arkielämässä. Kuuluvat ne kuitenkin edelleen, mistä kertovat esimerkiksi ”mie” ja ”myö”.

Talvisodassa vakavasti haavoittunut Reino piti sodan jälkeen Hankasalmella kolmisen vuotta pientä puusepän pajaa.

– Sen jälkeen teki mieli toiseen hommaan. Vuokrasin viljelysmaata ja rakensin pikkuisen mökin pajan viereen.

Forssaan Reinon toivat työt ja vaimon suku. Reino oli jo vuonna 1939 mennyt naimisiin Helvin kanssa, jonka vanhemmilla oli viljelysmaata ja metsää Forssan Peräjoella. Reino otti ne vastuulleen.

Rakennuksia ei ollut valmiina, vaan Reino rakensi omin käsin seuraavan vuosikymmenen aikana asuintalon, navetan ja varaston.

– Olihan minulla apumies väillä naapurista. Ja sähköt kävivät laittamassa muut, Reino kertoo.

Reinon tyttärentytär Satu Latvala epäilee, että Reinon pitkän iän salaisuuksista ovat kaikin puolin terveellisten elämäntapojen lisäksi positiivisuus sekä kyky pitää katse koko ajan tulevassa. Maanviljelijänäkin Reino opetteli juurta jaksain jatkuvasti uutta ja toi sen tilallensa.

Navetta muovautui vuosien myötä sikalaksi ja lehmät vaihtuivat ns. lihotussioiksi. Olipa mukana välillä kanalakin.

– Kyllä tilalla töitä sai tehdä koko ajan ihan kunnolla. Myöhemmin ostin naapurinkin tilat.

Työt veivät niin perusteellisesti kaiken ajan, että harrastamaan Reino ei viljelysaikoinaan ehtinyt. Urheilua hän seurasi, mutta kun suomalaiset kohtasivat ulkomaalaisia vastustajia kilpailuissa, ei Reino voinut katsoa. Sodassa saatu hermovamma iski kapuloita rattaisiin ja nosti sykkeen 200:aan.

Reino siirtyi pääosin eläkkeelle jo 1970-luvulla 55-vuotiaana, kun pellot myytiin. Hänen rakentamansa talo on kuitenkin yhä suvussa – sitä asuttaa yksi kolmesta lapsenlapsesta perheineen.

Eläkevuodet Reinolla ovatkin olleet täynnä harrastuksia: laulua neljässä kuorossa, Eläkeliiton Forssan yhdistyksen toiminnassa ja johtokunnassa lähes pari vuosikymmentä, veteraani- ja invaliditoimintaa, urheilua ja puutarhatöitä. Viherpeukalona tunnettu Reino hoitaa yhä pihansa ruusuja ja on niistä ylpeä.

Reino edesauttoi myös lastenlasten liikuntaa, etenkin Satun hiihtoharrastusta.

Onhan harrastamiselle jäänyt aikaakin, kun ikävuosia on kertynyt jo sen kunnioitettavat 100. Korkeasta iästään huolimatta Reino asuu edelleen yksin Forssan Sortohaassa ja hoitaa monia asioita itse. Apuna ovat lapsenlapset ja päivittäin käyvä kotipalvelu.

– Alkavat nuo omatkin tyttäret olla kohta jo vanhoja, vanhempi tytär on jo lähemmäs 80-vuotias, Reino hymyilee.

– Kun olin nuori, 80-vuotias oli jo niin vanha kuin vain voi olla. Nyt olen sitä mieltä, että ei terve kahdeksankymppinen ole vanha ollenkaan. En ollut siihen ikään mennessä käynyt kertaakaan edes lääkärillä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic