Lounais-Häme

100-vuotias Somerkirja juhlistaa tasavuosia taiteella

30. lokakuuta 1918 ilmestynyt Forssan Lehti ilmoitti uudesta somerolaisesta kirjakaupasta: ”Kirja- ja paperikauppa Joensuun kylässä suljetaan arvoisan yleisön suosioon. Käykää katsomassa”.

100 vuotta ja seitsemän liiketilaa myöhemmin kirjakauppa on edelleen voimissaan.

-Ei kauhean ihmeellisesti mene, mutta kyllä me tässä keikutaan. Me luotetaan siihen, että somerolaiset haluavat pitää kirjakaupan kylällä, Somerkirjan omistaja Eila Tuominen sanoi.

Tuominen ja hänen poikansa Antti Tuominen saivat ideaksi juhlistaa kirjakaupan 100-vuotista historiaa taiteella.

-Muutimme näihin tiloihin noin kuukausi sitten ja kun tämä on 100. vuosi, niin halusimme tehdä jotain erilaista, Antti Tuominen kertoi.

Hätiin astui Antti Tuomisen ystävä, palkittu kirjainmuotoilija, graafinen suunnittelija, yrittäjä ja vapaa taiteilija Eino Korkala. Korkala on tehnyt pääkaupunkiseudulla Suomessa edelleen harvinaista ”sign paintingia” eli maalannut käsin liiketilojen ikkunoita perinteisten kylttien ja teippien sijaan.

-Yleensä termillä viitataan puhtaasti opasteisiin ja niiden käsin maalaamiseen. Se on ollut aikoinaan oma ammattikuntansa, joka on maalannut kirjaimin ja ansainnut elantonsa sillä, Oulusta kotoisin oleva Korkala valaisi.

-Lateksiprinttereiden ja vinyylitarrojen jälkeen ”sign painting” -maalareita ei ole pahemmin tarvittu. Kymmenessä vuodessa varmaan kaikilta lähti työt alta enkä usko, että nykyään Suomessa kukaan tekee tätä täyspäiväisesti, Korkala jatkoi.

Myöskään Korkala ei tee ”sign paintingia” päätyönään, koska Suomen pitkät talvet hankaloittavat maalausten tekemistä ikkunoihin. Korkala tekee pääosin muita graafisia töitä eri asiakkaille. Kirjainmuotoilusta Korkala palkittiin vuonna 2017 Helsingin Jalkapalloklubille suunnittelemastaan fontista.

Hollannin Haagin KABK Royal Academy of Art -akatemiasta kirjainmuotoilijaksi valmistunut Korkala ei kuitenkaan halua kutsua itseään varsinaisesti taiteilijaksi.

-Taiteilija-termiä on vaikea käyttää, koska teen lähes kaikki duunini jonkinlaiseen viestinnälliseen tarpeeseen. Ihan sama miten paljon niissä on itseilmaisua, niin työt on silti tehty jotain tarkoitusta varten eikä se mielestäni enää lukeudu siinä vaiheessa taiteeksi, vaikka äitini haluaisikin niin ajatella.

Someron Joensuunkadulla sijaitsevaan Somerkirjan ikkunoihin maalataan klassikkoteoksiin perustuvia kuvituksia.

-Ikkunoihin tulee aina yksi teos, jonka ympärille luon kuvituksen. Kuvitus symbolisoi teosta ilman, että siitä tulee mainos. Kauppiaalta konsultoin erilaisia teoksia sadan vuoden ajalta, mitkä ihmisten tulisi muistaa, Korkala selvitti.

Tuomiset toivovat, että maalaukset herättäisivät somerolaisten huomion ja houkuttelisivat sitä kautta myös lisää asiakkaita.

-Somerolaiset ovat aika kulturellia väkeä ja luulen, että taide ikkunoissa auttaa heitä löytämään tänne, Eila Tuominen toivoi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic