Lounais-Häme

100 vuotta valokuvausta Forssassa

Näyttelytila Vinkkelissä on esillä laaja kokoelma historiallisia valokuvia Forssasta. Kuvissa esitellään Valokuvaamo Hellaksen historia lasikattoisesta Atelier Reginasta nykyiseen rakennukseen Keskusraitilla.

Menneen ajan Forssa elävöityy kuvissa, joissa esitellään kaupungin katukuvaa, ihmisiä ja tapahtumia. Kuvissa näkyy Forssan kehitystä 1900-luvun alkupuolelta tähän päivään.

Kuviin on tallentunut monia rakennuksia, joita ei enää ole, kuten Lindforsin vanha liiketalo, joka purettiin Rautatienkadun linjauksen tieltä ja 1960-luvulla palanut Forssan Kehräämön pääkonttori.

 

Valokuvaaja Jaana Lindfors kertoo valokuvaamon alkutaipaleesta.

-Isoisäni Heikki Lindfors muutti Forssaan vuonna 1900 kauppa-apulaiseksi ja liikkeenhoitajaksi.

Vuonna 1909 Heikki Lindfors perusti oman kirja- ja paperikaupan. Liikkeessään hän myi myös valokuvauskoneita ja -tarpeita. Valokuvaaminen kiinnosti jo tuolloin.

Heikki Lindfors oli käynyt läheisessä Atelier Reginan Forssan toimipisteessä otattamassa itsestään ajan tavan mukaisia visiittikuvia, ja kiinnostui liikkeestä. Kirjeitse tehtyjen tiedustelujen jälkeen hän lopulta osti valokuvaamon Jakob Ljungqvistiltä helmikuussa 1916 ja muutti nimeksi Valokuvaamo Hellas.

Vuonna 1918 vastapäiseen Södergrenin valokuvaamoon tuli töihin neiti Greta Malmberg. Heikki sai Gretan houkuteltua omaan valokuvaamoonsa töihin, ja vähän myöhemmin myös vaimoksi. Valokuvaamon pyörittäminen jäi paljolti Gretalle, koska Heikillä oli edelleen kirja- ja paperikauppansa.

Myös pariskunnan poika, Jaanan isä Raimo Lindfors ryhtyi valokuvaajaksi.

-Isäni kuvasi paljon myös sanomalehdille. Muun muassa Forssan Lehteen, Jaana Lindfors paljastaa.

Valokuvaamon nimi on nykyään Foto Hellas, mutta liike on pysynyt perheyrityksenä. Nykyään liike on Jaana Lindforsin hoidossa.

 

Juhlanäyttelyn järjestävät yhteistyössä Foto Hellas ja Forssan museo, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuotta. Forssan museolta on näyttelyyn saatu historiallista kameralaitteistoa, jonka Lindforsit ovat aikanaan museolle lahjoittaneet. Esillä on kameroita ja tarvikkeita lasinegatiivista kinofilmiin.

Näyttely on esillä kirjaston näyttelytila Vinkkelissä 29.5.–30.6. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic