Lounais-Häme

Käsin valmistettu lasi halutaan Unescon kulttuuriperinnön luetteloon – Lasin valmistuksella vahvat perinteet Kanta-Hämeessä

Lasinpuhaltaja Olavi Helander Humppilan Lasi Oy:n lasitehtaalla Humppilassa 10. lokakuuta 1963. Kuva: Erkki Voutilainen / Museovirasto
Lasinpuhaltaja Olavi Helander Humppilan Lasi Oy:n lasitehtaalla Humppilassa 10. lokakuuta 1963. Kuva: Erkki Voutilainen / Museovirasto

Suomi liittyy mukaan monikansalliseen hakemukseen, jonka tavoitteena on saada käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikkaa ja taito nimetyksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, kerrotaan Suomen lasimuseon tiedotteessa.

Riihimäellä sijaitseva Suomen lasimuseo on ollut hakemuksen alulle panija ja koordinoija Suomessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti Suomen liittymisestä mukaan Ranskan koordinoimaan monikansalliseen hakemukseen. Ministeriö on valtuuttanut Museoviraston vastaamaan hakemuksen valmistelusta yhteistyössä Suomen lasimuseon ja lasialan yhteisöjen kanssa.

Ranskan ja Suomen lisäksi hankkeessa ovat mukana Saksa, Espanja, Tšekki ja Unkari. Tavoitteena on, että Ranska toimittaa monikansallisen hakemuksen Unescolle maaliskuussa 2022.

Yhteiseurooppalaisella hakemuksella halutaan turvata harvinaisen ammattikunnan elinvoimaisuus ja vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä.

Suomessa ensimmäinen askel otettiin, kun lasinpuhaltaminen nimettiin Unescon sopimukseen perustuvaan Elävän perinnön kansalliseen luetteloon vuonna 2017.

Lasin valmistuksella vahvat perinteet Kanta-Hämeessä

Riihimäellä sijaitseva Suomen lasimuseo on kerännyt tietoa lasin puhalluksen historiasta ja nykypäivästä 40 vuoden ajan. Museo on myös aktiivisesti elvyttänyt perinteisiä käsityötaitoja esimerkiksi kansainvälisissä projekteissa ja työpajoissa.

Vanha perinne elää, mutta uhkaa hiipua ja yksipuolistua Suomessa. Sama ongelma on myös muissakin hakemuksen maissa.

– Olen todella iloinen, että Suomi on mukana hakemuksessa. Meille on muodostunut paikallista perinnettä ja osaamista, jota olemme jakaneet jo pitkään kansainvälisissä yhteisöissä. Yhteistyöllä voimme tukea harvinaisen ammattikunnan elinvoimaisuuden säilymistä, kertoo lasimuseon amanuenssi Uta Laurén.

Kanta-Hämeessä lasin valmistuksella ja lasitaiteella on vahvat perinteet.

Riihimäellä sijaitsevan Suomen lasimuseon lisäksi lasialan perinnettä pitävät yllä Riihimäen lasistudiot: Lasismi, Mafka & Alakoski sekä lasistudio-Potti.

Iittalan lasitehdas puolestaan sijaitsee Hämeenlinnassa ja tehtaalla puhalletaan edelleen muun muassa Suomen kansainvälisesti tunnetuin lasiesine, Alvar Aallon Aalto-maljakko.

Kivenheiton päässä Pirkanmaan puolella Urjalassa valloittaa puolestaan maankuulu Nuutajärven lasikylä ja naapurikunnassa Humppilan lasitehdas oli sekin vahva linkki Kanta-Hämeen lasiosaamista.

Hämeenlinnassa lasialan koulutusta tarjoavat Ammattiopisto Tavastia sekä Hämeen ammattikorkeakoulu. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic