Lounais-Häme Forssa

150 tupakoimatonta päivää toi tuhat euroa Kuhalan koulun 8B-luokalle – Voittorahat tuhlataan syksyllä

"Meillä kävi tuuri", Kuhalan koulun 8B-luokan oppilaat totesivat kuullessaan 1000 euron pääpotin voitosta.
Kuhalan koulun 8B:n oppilaat kertovat, että heidän luokallaan kukaan ei polta tai nuuskaa. Syksyllä tuhannen euron pottia lähtevät Eerikkilään käyttämään muun luokan kanssa Maisa Tuomola (vas.), luokanvalvoja Karolina Andersson sekä Inkeri Kaseva. Kuva: Tapio Tuomela
Kuhalan koulun 8B:n oppilaat kertovat, että heidän luokallaan kukaan ei polta tai nuuskaa. Syksyllä tuhannen euron pottia lähtevät Eerikkilään käyttämään muun luokan kanssa Maisa Tuomola (vas.), luokanvalvoja Karolina Andersson sekä Inkeri Kaseva. Kuva: Tapio Tuomela

– Jes, me ollaan parhaita!

– Meillä kävi tuuri.

– Me ollaan niin kilttejä.

Tällaisia reaktioita Kuhalan koulun 8B-luokan oppilailta tuli yhteiseen Teams-keskusteluun, kun luokka kuuli valtakunnallisen Smokefree-kilpailun voitosta.

EHYT ry:n kilpailuun osallistui Suomessa yhteensä 1 011 koulu- ja harrasteryhmää, joiden joukosta Kuhalan koulun luokka arvottiin kahdeksansien luokkien sarjan voittoon. Kilpailussa ryhmät sitoutuivat olemaan käyttämättä tupakka- ja nikotiinituotteita 150 päivän ajan.

Palkintona 8B-luokka sai tuhat euroa vapaaseen käyttöönsä.

”En tiedä montaa ikäistäni”

Smokefree-kilpailu perustuu ryhmän kaikkien osallistujien sitoutumiseen kilpailun sääntöihin ja tavoitteisiin eli nikotiinittomuuteen. Kilpailun tarkoitus on kannustaa keskustelemaan tupakka- ja nikotiinituotteista sekä herätellä nuorten kriittistä ajattelua.

150 päivän aikana luokka allekirjoitti kerran viikossa paperin, jossa todettiin, että savuttomina on pysytty.

Kuhalan koulun 8B-luokan Suvi Mertanen ja Inkeri Kaseva kertovat, että heidän luokalleen haaste oli helppo.

– Ei kaveripiirissäni kukaan käytä mitään nikotiinituotteita, enkä tiedä montaa ikäistäni, jotka käyttävät, Kaseva sanoo.

– Meillä on hyvä luokkahenki, kaikki varmasti olivat ilman tupakkaa tuon 150 päivää, Mertanen toteaa.

Syinä fiksuus, kuri vai valistus?

Tilastot osoittavat, että nuoret käyttävät nikotiinia nykyään huomattavasti takavuosia vähemmän. Kun vuoden 2017 kouluterveyskyselyssä Forssan 8.- ja 9.-luokkalaisista kertoi käyttävänsä nikotiinituotteita päivittäin lähes kolmannes, kaksi vuotta myöhemmin määrä oli tippunut reiluun viidennekseen.

– Nuoret ovat varmaan fiksumpia kuin aiemmin. Tai ehkä kuri on nyt tiukempaa, Mertanen pohtii syitä tupakoinnin suosion laskuun.

– Ehkä nuoret ovat saaneet nyt enemmän tietoa vaaroista, Kaseva miettii.

Mertanen ja Kaseva ovat huomanneet, että nuuskan suosio on aavistuksen noussut, mutta ei sekään kovin yleistä ole.

 

Lue myös: Tupakat tumpanneet nuoret ovat nyt nuuska huulessa – FoPSissa nuuskabuumia ei tunnisteta tai käyttö on piilossa (FL 25.8.2019)

Palkintona yhteistä aikaa ja tekemistä

Tuhannen euron voittopotille luokka on jo keksinyt käyttöä.

– Toivomuksena oli, että tekisimme jotain yhdessä. Niinpä lähdemme syksyllä Eerikkillään viettämään yhden koulupäivän, luokanvalvoja Karolina Andersson kertoo.

Yhteinen päivä koulun ulkopuolella tulee varmasti tarpeeseen, kun kevätlukukaudella luokkakavereita ei paljon koronaviruksen vuoksi nähdä.

– On kiva tehdä porukalla jotain, se varmasti parantaa luokkahenkeä entisestään, Mertanen sanoo.

Smokefree-kilpailun arvonnassa Kuhalan koulun 8B:n lisäksi onni suosi 7. luokkien sarjassa Kymintehtaan koulun 7B-luokkaa Kuusankoskelta ja 9. luokkien sarjassa Porin lyseon koulun 9A-luokkaa. Viime kaudella kilpailu laajeni nuorten vapaa-ajan toimintaan ja mahdollisti myös harrasteryhmien osallistumisen. Tässä sarjassa voitto osui Inariin, Inarin Yrityksen junnuhiihtäjille. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic