Lounais-Häme Ypäjä

16-vuotias ypäjäläinen Anna Mäkilä haluaa muuttaa maailmaa - Perjantaina hän johtaa miljoonakonserni SRV:tä

Girls Takeover tarjoaa tytöille perjantaina päivän johtajapestin. Ypäjäläinen Anna Mäkilä astuu suuriin saappaisiin.
16-vuotias ypäjäläinen Anna Mäkilä pääsee YK:n kansallisena tyttöjen päivänä kokeilemaan, miltä suomalaisen rakennuskonsernin toimitusjohtajuus tuntuu. Kuva: Lassi Puhtimäki

Anna Mäkilä astuu perjantaina suuriin saappaisiin. 16-vuotias, Ypäjältä kotoisin oleva Mäkilä ottaa päiväksi suomalaisen kiinteistö- ja rakennusalan konserni SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipolan paikan. Päivän aikana Mäkilä osallistuu toimitusjohtajan tavoin palavereihin ja pääsee tutustumaan eri asiantuntijoihin.

– Odotan, että pääsen päivän aikana oikeasti vaikuttamaan asioihin. On selvää, että SRV:n kaltaisen yrityksen johdossa ei ole niin sanottua tavallista työpäivää, vaan jokainen niistä on varmasti erilainen ja täynnä uusia kasvoja, Mäkilä kuvailee.

Ilmastonmuutoksella iso vaikutus tyttöihin

Mäkilän päivä SRV:n johtajana on osa Plan International Suomen järjestämää Girls Takeover -tempausta, jonka tavoitteena on saada tyttöjen ääni kuuluviin. Tapahtuma järjestetään YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä ympäri maailmaa. Viime vuonna yli 2 000 tyttöä 70 maassa pääsi kokemaan päivän johtajana.

Tänä vuonna Girls Takeoverin suurimpana teemana on ilmastonmuutos ja sen vaikutukset naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumiseen. Mäkilän mielestä teema on tärkeä. Hänen mielestään on keskeistä, että ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi tehdään töitä ajoissa. 16-vuotias ypäjäläinen toivookin saavansa uusia näkökulmia rakennusalan ilmastovaikutuksista johtajapäivän aikana.

– Rakennusalalla on valtavasti merkitystä päästöjen kannalta. Se, miten asumme, vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeemme. Myös se, millaisilla ratkaisuilla voidaan luoda turvallinen ja viihtyisä kaupunkiympäristö, kiinnostaa minua, Mäkilä intoilee.

Anna Mäkilällä on palo vaikuttaa yhteiskuntaan.

Yhteiskuntaan vaikuttaminen kiinnostaa

16-vuotias nuori nainen päätti hakea mukaan Girls Takeoveriin yhdeksännen luokan keväällä. Hän valikoitui mukaan videohakemuksen ja skype-haastattelun pohjalta.

Nuoresta iästä huolimatta Mäkilä on ollut jo monessa päätöksentekoon ja vaikuttamiseen liittyvässä toiminnassa mukana. Hän on osallistunut aktiivisesti muun muassa kotikuntansa nuorisovaltuuston sekä koulunsa oppilaskunnan toimintaan. Tällä hetkellä hän opiskelee ensimmäistä vuotta Tampereen Lyseon lukion Eurooppa-linjalla.

– Suoritin yläasteen työelämään tutustumisjakson eduskunnassa. Se sytytti minussa halun vaikuttaa asioihin. Eurooppa-linja antaa valmiuksia omien mielipiteiden esittämiseen ja mahdollisuuden tutustua päätöksentekoon tavallista lukiota kattavammin, Mäkilä kertoo.

Puolueen tai ammatinvalinta siintää edessä

Vielä nuori vaikuttaja ei osaa sanoa, millainen olisi hänen tulevaisuuden unelma-ammattinsa. Tällä hetkellä tulevaisuuden haaveissa siintää ura Euroopan Unionin päätöksenteossa tai kotimaan politiikassa.

– En ole vielä halunnut sitoutua mihinkään puolueeseen. En koe olevani vielä valmis sellaiseen valintaan. Haluan ensin tutustua ympäröivään maailmaan ja tehdä päätökset sen perusteella. Tulevaisuus näyttää, mihin vaikuttamisen halu minut johtaa, Mäkilä summaa. FL

Tytöt ottavat vallan

11. lokakuuta on YK:n kansainvälinen tyttöjen päivä.

Tytöt astuvat päiväksi poliittisten päättäjien, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

Tänä vuonna esille nostetaan ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen asemaan.

Viime vuonna tytöt valtasivat noin 2000 johtopaikkaa

70 maassa eri puolilla maailmaa.

Miksi?

Tempauksella halutaan kiinnittää huomiota tyttöjen kokemaan syrjintään sekä mahdollisuuksiin ja oikeuteen osallistua päätöksentekoon.

Uusimmat

Näkoislehti

5.6.2020

Fingerpori

comic