Lounais-Häme

1600-luvun tunnelma vei mukanaan – kuninkaalliset, viihdyttäjät ja sankka yleisö saapui Hakkapeliitoihin

Kolme kansanneitoa kiertää iloisina myyntikärryä työnnellen. Tytöt ovat Hakkapeliittatapahtumassa myymässä vihanneksia ja kiertelemässä kojuja.

-Isäni on yleensä täällä sotilaana, siitä aloimme täällä käydä, kertoo Aliisa Virtanen.

-Nämä ovat Aliisan kummitädin kojusta, Siiri Kytölä ja Milla Lindholm säestävät.

Tuoreita nauriita ostaneet Mirja ja Arto Kaarineva tulivat mielenkiinnon viemänä Hakkapeliittatapahtumaan.

-Minulla oli nämä nauriit mielessä alusta asti, mutta nyt saimme ne lennosta, kun niitä tultiin ihan viereen antamaan, Mirja Kaarineva iloitsee.

-Olimme kaksi viikkoa sitten häissä Nuorisoseura Auran talolla. Forssan kirkkoa netissä katsoessamme näimme, että täällä on tällainen tapahtuma. Jouduimme ohittamaan sekä Pirkkalan että Laukon keskiaikatapahtuman, kun emme päässeet niihin, mutta nyt pääsimme Hakkapeliittojen joukkoon.

Käyntikerta on molemmille ensimmäinen – eikä varmasti viimeinen, kuten Kaarinevat korostavat.

-Täällä on hyvä tunnelma. Sitä ei oikeastaan osaa edes kuvata, mutta se on mieletön. Kaikki on tässä, eikä ole pakko juosta mihinkään, ei ole kiire.

 

Toriväen keskellä autenttista tunnelmaa luovat katusoittaja ja jonglööri. Panu Puhtila ja Oona Savimäki lähtivät mukaan viihdyttämään nyt toista kertaa.

-Halusimme lähteä markkinoille esiintymään ja olimme viime vuonnakin täällä. Itse aloin jonglöörata vasta aikuisiällä ja olen tehnyt sitä nyt kuutisen vuotta, Puhtila kertoo.

Savimäki on puolestaan soittanut viulua kuusivuotiasta asti.

-Soittamamme musiikki on keskiajalta, vähän aikaisemmin kuin 1600-luvulta. Halusin mukaan ihan ajanmukaista musiikkia, hän kertoo.

Muukin autenttisuus on mukana. 1600-luvulla jonglöörit käyttivät työssään nimenomaan palloja, ei muita välineitä.

-Käytän myös kieppejä ja keiloja, mutta pallot ovat markkinahumuun soveltuvia, historiallisesti autenttisempia, Puhtila tietää.

 

Joka vuosi Hakkapeliitoilla valitaan myös hallitsijapari. Tällä kertaa hovitanssia kuninkaana ja kuningattarena katsoivat Kimmo ja Piialiisa Virtanen.

-Tämä oli kunnianosoitus, johon oli pakko suostua. Varsinkin nyt kun on juhlavuosi, sanoo kuningas Kustaa II Aadolf.

Kuningas nousi yllättäen asemaansa alhaisemmista riveistä. Lieneekö kyseessä vallankumous vai muu, hallitsijoiden vallanvaihdos tehdään Hakkapeliitoilla joka vuosi.

-Olen ollut sotilaana 14 vuotta, joten tämä oli kevyt ylennys.

-Se oli oikeastaan vaimon vieno pyyntö, että voisimmeko tänä vuonna olla kuninkaallisia, kun pyydetään, nauraa kuningatar Maria Eleonoora.

Mukana parilla oli myös pieni prinsessa Elli Virtanen. Tyttö lienee tuleva Ruotsi-Suomen hallitsija, legendaarinen kuningatar Kristiina.

 

Historialliset markkinat vetivät lauantaina väkeä Mustialaan sankoin joukoin. Paikalle pääsyä sai odottaa, sillä hitaasti eteenpäin lipuva autojono alkoi jo Auran Pirtiltä.

-Puhuimme juuri muiden kanssa, että nyt on paljon enemmän väkeä kuin aikaisemmin. Kauempaa on tullut ryhmiä ja sen sellaista, kertoo Hakkapeliitoista jo viimeiset 16 vuotta vastannut Mari Rauhaniemi.

– Olisiko se meidän 40-vuotisjuhlavuosi, joka sen tekee. Vuosien kuluessa myyjiä ja talkoolaisia on tullut lisää, mutta perusajatus historiasta ja kädentaidoista on pysynyt.

Sunnuntaina klo 13.45 Hakkapeliitat järjestävät vielä muun ohjelman lisäksi Huonon väen huutokaupan, jossa voi ostaa itselleen riuskaa työvoimaa. Tarjolla huutolaisina ovat Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila, kaupunginvaltuutettu Merja Augustin ja entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic