Lounais-Häme

18-vuotiaille oma täysi-ikäistymispakkaus – Ikäluokka saa viimeiset viralliset paperiset onnittelukortit

Sähköinen tietopaketti auttaa tilaamaan verokortin ja tekemään muuttoilmoituksen.
Täysi-ikäistymispakkaus on sähköinen tietopaketti. Se neuvoo, mitä pitää tehdä esimerkiksi silloin, kun muuttaa ensimmäiseen omaan asuntoon. Kuva: Terho Aalto = TA
Täysi-ikäistymispakkaus on sähköinen tietopaketti. Se neuvoo, mitä pitää tehdä esimerkiksi silloin, kun muuttaa ensimmäiseen omaan asuntoon. Kuva: Terho Aalto = TA

Täysi-ikäistyminen tuo mukanaan monia oikeuksia ja velvollisuuksia.

18-vuotias saa ajokortin, äänestää ja mennä naimisiin. Toisaalta vastuu lisääntyy esimerkiksi verotukseen ja etuuksien hankkimiseen liittyvissä asioissa.

Viranomaiset ovat nyt koonneet 18 vuotta täyttäville täysi-ikäistymispakkauksen. Sähköinen tietopaketti sisältää vinkkejä muun muassa verokortin tilaamiseen, muuttoilmoituksen tekemiseen ja passin hankkimiseen.

Tietopaketti löytyy Suomi.fi/18v-sivustolta. Sinne on koottu myös kaikki tahot, joista nuoret löytävät tukea virallisten asioiden hoitamiseen.

Sähköistä tietopakettia ovat olleet kokoamassa vuoden alussa toimintansa aloittanut Digi- ja väestötietovirasto sekä Kela, Ohjaamot, poliisi, puolustusvoimat ja Verohallinto.

Paperiposti on jäämässä historiaan

18-vuotiaana on ensimmäistä kertaa itse vastuussa virallisten asioiden hoidosta, koska kotona asuvankaan nuoren vanhemmat eivät voi hoitaa lapsensa asioita ilman erillistä puolesta asioinnin valtuutusta.

– Moni asia voi aluksi tuntua haastavalta, mutta apua asiointiin on aina saatavilla, viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto Digi- ja väestötietovirastosta muistuttaa.

Koska julkishallinnon palvelut sähköistyvät vauhdilla, kannustaa Lehto täysi-ikäisiä hankkimaan heti verkkopankkitunnukset ja ottamaan käyttöön Suomi.fi-viestit.

Osana täysi-ikäistymispakkausta jokainen Suomessa asuva tänä vuonna 18 vuotta täyttävät nuori saa myös virallisen onnittelukortin.

– Toivomme sen jäävän viimeiseksi paperipostiksi meiltä. Kortti ohjaa tietopankkiin ja antaa ohjeet siirtymisestä sähköisen asiointiin.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic