Lounais-Häme

28 miljoonaa kiloa kuukaudessa – Perunavarastot hupenevat, tuottajahinta ei nouse

Kuva: Johannes Blom

Perunavarastot ovat tyhjentyneet viimetalvista nopeammin.

Yleensä perunaa on varastossa yli 100 miljoonaa kiloa, mutta tammikuun puolivälissä maatilojen varastoissa oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa yhteensä 97 miljoonaa kiloa.

– Vaikka varastomäärät ovat edellistalvista pienemmät, ei se ole juurikaan vaikuttanut ruokaperunan tuottajahintaan. Joulukuussa 2018 julkaistun tuottajahintatilaston mukaan ruokaperunasta maksettiin viljelijälle 19,18 euroa sadalta kilolta, kertoo yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta.

Joulukuussa 2017 tuottajahinta oli 19,04 euroa sadalta kilolta.

Talven aikana varastot ovat puolittuneet lokakuun puoliväliin verrattuna. Ruokaperunavarastot ovat pienentyneet tänä talvena keskimäärin 28 miljoonan kilon kuukausivauhtia.

Kesä 2018 oli kasvuoloiltaan vaihteleva eri puolella Suomea, mutta perunan päätuotantoalueilla Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla satotaso oli kohtalainen, paikoin hyväkin.

– Näiden alueiden maatilojen perunavarastoissa on 65 prosenttia Suomen perunoista. Kun mukaan lasketaan myös Etelä-Pohjanmaa, alueille sijoittuu yli 80 prosenttia Suomen perunavarastoista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic