Lounais-Häme

29.7. se alkaa: Sanoilla kohti sovintoa Pentinkulman päivillä

Kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivien teema on tänä vuonna suuri, kansakunnalle merkittävä ja vielä kipeäkin.

Heinä-elokuun vaihteessa Urjalassa pohditaan useammasta eri näkökulmasta, miten sisällissodan jakama Suomi ja suomalaiset selvisivät ja pystyivät jatkamaan eteenpäin.

Kirjallisuustapahtuman tavoite on kulkea sanoilla kohti sovintoa.

Tapahtuman toiminnanjohtaja, kirjailija Niina Repo toivoo, että kirjojen ja taiteen keinoin sisällissodan ja siitä selviämisen teemoja voidaan käsitellä. Niillä on sijansa myös Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogiassa, joka kulkee mukana tämänkesäisen Pentinkulman päivien punoksessa.

Revolle sisällissodan kaiut ovat tuttuja lapsuudesta Pirkkalasta.

-Muistovuosi on aiheena todellakin rankka, mutta toivon, että sodan surut eivät ole niin suuret, ettei niiden kanssa pystyisi olemaan ja niitä käsittelemään. Ei ole hyviä ja pahoja, vaan kohtalon ja olosuhteiden toteuttajia, Repo huomauttaa.

Repo odottaa erityisesti perjantaina 3. elokuuta järjestettävää torikahvilaa, jossa kirjailija Timo Saarto ja Mike Pohjola kertovat sadan vuoden taakse sijoittuvista kirjoistaan. Hän toivoo, että yleisölle avoin tilaisuus houkuttelisi mukaan.

-Pohjolan romaanissa Sinä vuonna 1918 lukija voi itse valita mitä polkua läpi sisällissodan kulkee.

 

Kirjan juhlalta Repo odottaa puntaroituja puheita tapahtuman Eteenpäin -teemasta. Juhlassa pohditaan isoja asioita kuten sisällissodan jälkiä, kriiseistä selviytymistä, sovinnon mahdollisuutta ja Väinö Linnan perintöä.   

Juhlassa on kiinnostavat puhujat eli tutkija Teemu Keskisarja, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila sekä ohjaaja Lauri Maijala. Juhlan avaa kansanedustaja Erkki Tuomioja omalla puheenvuorollaan.

Puheiden lisäksi luvassa on draamaa, silla näyttelijä Pekka Laihon monologiesitys Ylpeys, jossa mies pohtii tekemisiänsä ja tekemättä jättämisiänsä sodan jälkeisessä Suomessa.

 

Repo on tänä vuonna ollut uudessa roolissa Pentinkulmalla. Hän on toiminnanjohtajana päässyt kulissien takana näkemään, kuinka kirjallisuuden kulttuuritapahtuma kuntaan syntyy. Aiemmin hän on vetämässä E80-esikoiskirjailijatapaamista ja istunut yleisössä.

-Tätä viikon mittaista tapahtumaa tehdään todella suurella sitoutuneisuudella, ja se on vaikuttavaa. Tapahtumaan panostavat niin talkoolaiset kuin Väinö Linnan seurakin, Repo kiittelee.

 

Pentinkulman päivät järjestää Urjalan kunta ja Väinö Linnan seura. Päivien aikana Urjalassa on tarjolla vajaat 20 eri tapahtumaa ja leiriä, joista neljälle ennättää vielä ilmoittautua mukaan.

Kirjallisia ajatuksia voi tuulettaa maanantaina Venlan pyöräretkellä Täällä Pohjantähden alla -trilogian maisemissa tai lauantaisissa lavatansseissa Menosissa.

Osaan tapahtumista on vapaa pääsy. Lippuja voi ostaa Kulttuuri- ja matkailupiste Pikku-Linnasta, ovelta tai Lippu.fi:stä. FL

Urjalan Pentinkulman päivät järjestetään tänä vuonna 41. kerran. Tapahtuma alkaa 29.7. ja päättyy 5.8. www.pentinkulmanpaivat.fi

 

Monta hyvää tarjolla

Pentinkulman päivien toiminnanjohtaja Nina Repo valitsi kirjallisuustapahtuman tarjonnasta parhaat tärpit, vaikka se vaikeata onkin.

1. Samuli Edelmannin ja Matti Paatelman konsertti sunnuntaina 29.7. klo 18 Urjalan kirkossa. ”Koska esiintyjä on Samuli Edelmann, ja konsertti avaa tapahtumat.”

2. Kirjan juhla 4.8. klo 14 Urjalan yhtenäiskoululla. ”Huikeat puhujat ja näyttelijä Pekka Laihon monologiesitys.”

3. Kirjalliset iltamat 3.8. klo 18 Urjalan säätiötalossa. ”Samaa intiimiä tunnelmaa kun aiemmin Runon ja lasin illassa.”

4. Keskustelu sisällissodan vaikutuksista ja kriiseistä selviämisestä 2.8. klo 14.30 Urjalan säätiötalossa. ”Erinomaiset keskustelijat ja sisällissodan muistovuoteen osuva teema.”

Uusimmat

Fingerpori

comic