Lounais-Häme Jokioinen

30-vuotista taiteilijajuhlaa: Merja Honkalan ennen näkemättömiä töitä esillä Tietotalossa

Merja Honkalan 30-vuotisjuhlanäyttelyyn sisältyy ripaus uutta abstraktia ilmaisua.
Juhlavuonna Merja Honkalalla on ollut jo näyttely hänen synnyinpaikkakunnallaan Lohjalla. Maaliskuun ajan Honkalan taidetta on esillä Jokioisten Tietotalossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Juhlavuonna Merja Honkalalla on ollut jo näyttely hänen synnyinpaikkakunnallaan Lohjalla. Maaliskuun ajan Honkalan taidetta on esillä Jokioisten Tietotalossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaisen kuvataiteilija Merja Honkalan Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkoseen ripustamat maalaukset ovat hädin tuskin kuivuneet.

– Työkseen, kun tekee, on oltava tuottelias, Honkala hymyilee.

Hän on maalannut alkuvuoden maalauksia varta vasten tänään tiistaina avautuvaa 30-vuotisjuhlanäyttelyään varten.

Vaikka taiteilija kertoo pyrkineensä kehittämään ilmaisuaan abstraktimpaan suuntaan, on tyyli pysynyt hyvin tunnistettavana.

Honkala on hakenut aina maalaamiselle vastapainoa ja inspiraatiota luonnosta. Koiran ja kameran kanssa koetut hetket ovat piirtyneet kankaalle tupasvilloina, koivuina ja kukkaloistona.

Herkkiä aiheita tasapainottaa palettiveitsitekniikalla aikaan saatu rosoinen tekstuuri.

Taidekaupassa ajat ovat muuttuneet

Värien ja niiden moninaisten sävyjen lisäksi Honkalaa kiehtovat muodot ja liike, jotka myös haastavat taiteilijaa.

Enkelien lisäksi Honkala on maalannut viime vuosina ihmishahmoista tanssijoita, jotka liihottavat parketilla tuliseen tangoon taipuneena.

Enkeli- ja tanssijamaalauksilla on tänä päivänä eniten kaupallista kysyntää. Tilauksesta Honkala maalaa myös esimerkiksi eläinten ja ihmisten muotokuvia sekä kukkatauluja asiakkaan haluamin värisävyin.

Taidetta yksityisille henkilöille ja jälleenmyyjille myymällä voi yhä tulla toimeen, mutta aika on silti toinen kuin parikymmentä vuotta sitten.

– Varttuneemmat ostavat yhä kukkatauluja, mutta nuoret eivät välttämättä halua enää laittaa tauluja seinälle tai hankkivat taulujen sijaan esimerkiksi julisteita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Talven kangastuksessa herkkä luontoaihe saa vastapainoa akryylivärein toteutetusta rosoisesta tekstuurista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Talven kangastuksessa herkkä luontoaihe saa vastapainoa akryylivärein toteutetusta rosoisesta tekstuurista. Kuva: Lassi Puhtimäki

”Valmista ei tule koskaan”

Ammattitaiteilijana Honkala ei voi odottaa inspiraatiota vaan kodin yhteydessä olevaan ateljeehen on suunnattava joka arkiaamu rutiininomaisesti kello yhdeksältä.

Tilaustöistä huolimatta hän vakuuttaa työskentelevänsä edelleen myös puhtaasti taiteellisista lähtökohdista.

– En koeta tehdä mitään, mikä ei ole omaa tyyliä.

Akryylimaalausten lisäksi Honkala on tehnyt uransa aikana tussi- ja akvarellitauluja sekä perinteisempiä öljyvärimaalauksia, joiden pariin hän saattaa tulevaisuudessa haluta palata vaihtelunkaipuusta.

Honkala uskoo 30-vuotisen taiteilijanuransa jatkuvan elämäntapana eläköitymisen jälkeenkin.

– Aika on mennyt tosi nopeasti, mutta valmista ei tule koskaan. FL

Merja Honkalan Värien harmoniaa -näyttely Jokioisilla Tietotalon näyttelytila Pehkosessa 30.3. saakka. Avoinna arkisin klo 7.30–16.15.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic