Lounais-Häme

31-vuotias perheenisä räppää kymmenille tuhansille Tiktokissa – Mopopojat morjestelevat Rapfaijalle ympäri Kanta-Hämettä

31-vuotias sairaanhoitaja Ville Vuorinen tekee Tiktok-sisältöä lapsille ja nuorille. Rapfaija syntyi sattumalta puoli vuotta sitten, ja nyt seuraajia on jo yli 31 000. Mopopojat morjestelevat kadulla ja tulevat pyytämään nimmareita kotiovelle asti.
Ville Vuorinen kuvaa Rapfaijan Tiktok-videoita kotistudiossaan, jonka hän on rakentanut autotallin yhteyteen musiikin tekemistä varten. Siellä hän myös nauhoitti kaikki kappaleet heinäkuussa julkaistulle soololevylleen. Vuorinen uskoo, että musiikin yhdistäminen videoihin on kerryttänyt hänelle seuraajia sosiaalisessa mediassa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Ville Vuorinen kuvaa Rapfaijan Tiktok-videoita kotistudiossaan, jonka hän on rakentanut autotallin yhteyteen musiikin tekemistä varten. Siellä hän myös nauhoitti kaikki kappaleet heinäkuussa julkaistulle soololevylleen. Vuorinen uskoo, että musiikin yhdistäminen videoihin on kerryttänyt hänelle seuraajia sosiaalisessa mediassa. Kuva: Esko Tuovinen / FL

Mopopoikien kädet nousevat ilmaan, kun Ville Vuorinen ajaa ohi. Morjestelijoita riittää ympäri Suomea, mutta eniten kotona Janakkalassa ja muualla Kanta-Hämeessä.

Alle 18-vuotiaat tuntevat Vuorisen nimellä Rapfaija. Se on hänen käyttäjätunnuksensa Tiktok-mobiilisovelluksessa.

Lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitetun sosiaalisen median käyttäjistä suurin osa on alaikäisiä lapsia ja nuoria. Vaikka sovelluksen ikäraja on 13 vuotta, se löytyy myös monen tätä nuoremman puhelimesta.

Vuorinen on kuitenkin 31-vuotias kahden lapsen isä ja vuorotyötä tekevä sairaanhoitaja. Puolessa vuodessa hän on saanut Tiktokissa yli 31 000 seuraajaa, ja Rapfaijan videoista on tykätty yli puoli miljoonaa kertaa.

Yli 3 000 seuraajaa yhdessä yössä

Vuorinen on aina ollut huono sosiaalisen median kanssa. Kun hänellä oli rap-yhtye veljensä kanssa, Vuorinen ei saanut käyttää yhteistä some-tiliä.

– Julkaisuni olivat aina ihan kelvottomia. Kaikki ovat naureskelleet, että mitä ihmettä sä siellä Tiktokissa teet. Räppäänkin yhdessä biisissä, että ”moni sano lopeta, mun poika sano alota”.

Viime maaliskuussa Vuorisen 8-vuotias poika näytti isälleen sovelluksesta videon, jossa räppää tiktokkaaja Louhi Fatt.

– Poika sanoi, että räppää tähän videoduetto, ja mä räppäsin. Mulla ei ollut harmainta hajua, että mikä sovellus on. En ajatellut edes käyttäjätunnusta, se oli varmaan sähköpostiosoite.

Hetkessä videosta oli tykätty kaksituhatta kertaa. Vuorinen oli ihmeissään. Hän julkaisi toisen videon, ja räppäävän perheenisän käyttäjätunnukseksi tuli Rapfaija.

Vuorinen löi vetoa siitä, saako hän kuukaudessa tuhat seuraajaa. Seuraavana aamuna seuraajia oli 3 500.

Mopopojat fanittavat Rapfaijaa

Rapfaijan seuraajat ovat pääasiassa 12–18-vuotiaita ja jopa nuorempia, lähes kaikki poikia. Siksi Rapfaijan videoissa toistuvat eniten mopot ja polkupyörät.

– Kun liityin Tiktokkiin, jokainen kommentti koski sitä, onko mulla ollut oma mopo. Olin kova mopojätkä junnuna, mutta nykymopoista en tiedä mitään.

Toukokuussa Vuorinen julkaisi Tiktokissa mopoilusta kertovan Oman kylän bomberit -kappaleen, joka räjäytti seuraajamäärän.

Nyt kappaletta on kuunneltu eri striimausalustoilla yli miljoona kertaa, pelkästään Spotifyssa 350 000. Kappale nousi myös Suomen TOP 60 -listalle.

– Se räjähti ihan täysin. Mua seuraa nyt Tiktokissa käytännössä pelkästään mopopojat ja polkupyörillä keulittelijat. Olen koko kesän arvostellut seuraajieni mopoja ja polkupyöriä videoilla ja jakanut nimmareita mopoihin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kuuntelijakunta soololevylle Tiktokista

Rapfaijalta ilmestyi heinäkuussa kahdeksan kappaleen omakustannelevy Klassikko. Ensimmäinen oma kappale oli Tähdenlentoi, jonka Vuorinen kirjoitti huhtikuussa pojalleen.

– Tein viimeksi soolomusiikkia joskus 15-vuotiaana, mutta en vakavissani. Nyt mulla on kuuntelijakunta valmiina Tiktokista.

Vuorisella on veljensä kanssa Herra Vuoret -rapduo, mutta keikkailu hiipui koronapandemiaan. Veljen ajan vei myös yrittäjyys, ja Vuorinen teki musiikkia enää Instagramiin.

– Tiktok tuli siihen saumaan. Tajusin, että se on oikea media niille seuraajien aiheista tehdyille rap-videoille.

”Ehkä olen heille vähän isähahmo”

Ensimmäiset nimikirjoituksen pyytäjät tulivat keväällä Vuorisen kotioven taakse mopoilla Hämeenlinnasta asti, koska pojat olivat tunnistaneet Janakkalan maisemat Rapfaijan videoilta.

Nykyään Vuorinen tunnistetaan kadulla joka päivä.

– Varmasti tuhat on mennyt rikki yhteiskuvissa ja nimmareissa.

Nuorilta faneilta saa pelkästään positiivista palautetta.

– Mikään ei ole niin intensiivistä kuin nuorten fanitus. Youtubessa saattaa olla musavideossa pelkkää hyvää 5 00 kommenttia, Vuorinen kertoo.

– Kaikki minut tunnistavat ovat lapsia. Ehkä olen heille vähän isähahmo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ville Vuorinen on ottanut soittotunteja, koska sai vaimoltaan joululahjaksi kitaran. Rap-kappaleet hän tekee tietokoneella kotistudiossaan. Kuva: Esko Tuovinen / FL

Sisältö oman pojan mukaan

Vastuu on Vuorisen mukaan suuri, kun Rapfaijan Tiktok-sisältö on suunnattu lapsille ja nuorille.

– Olen miettinyt, ettei kannusta jengiä mopovideoilla rälläämään yleisillä teillä sata lasissa, vaan että tekevät turvallisesti. Mietin sisällön niin, että oma poika voisi katsoa sitä.

Kun Vuorisen poika näytti isälleen Tiktokin ensimmäisen kerran, sovellus poistettiin pojan puhelimesta.

– Järkytyin silloin Tiktokin sisällöstä, ja annoin pojan selata Tiktokia ainoastaan omalla puhelimellani. Nyt pojalla on taas Tiktok, mutta vanhemman täytyy tietää, että siellä on sisältöä laidasta laitaan.

Nuorilla isoja paineita somesta

Vuorinen ei tiedä, miksi hän on niin suosittu Tiktokissa.

– Olen surkea tekemään videoita ja editoimaan. Ehkä Tiktokissa nousevat ne, jotka ovat aitoja. Mitä tyhmempi ex tempore -idea ja mitä aidompi on, sitä paremmin siellä nousee.

Vuorisen mielestä nuoret ottavat liian isoja paineita sosiaalisesta mediasta.

– Ikinä ei ole liian myöhäistä tehdä sitä, mitä haluaa. Mäkin rupesin tekemään 31-vuotiaana Tiktokkia. Kyllä sen oman jutun löytää ajan kanssa, ei ole mitään kiirettä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rapfaija haluaa tuoda elämää Janakkalaan Tiktokin avulla. Hän suunnittelee Hämeeseen jo uutta some-tapahtumaa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Rapfaija haluaa tuoda elämää Janakkalaan Tiktokin avulla. Hän suunnittelee Hämeeseen jo uutta some-tapahtumaa. Kuva: Esko Tuovinen / FL

Entistä isompi Tiktok-tapahtuma Hämeeseen

Rapfaija toi elokuun lopussa yli 40 sometähteä Turenkiin. Hän järjesti jalkapallo-ottelun yhdessä toisen Tiktokista tutun perheenisän Zico Jaddan eli Huudifaijan kanssa.

– En tuntenut ketään entuudestaan, mutta kaikki olivat mukana ja joukkueeseen tuli liikaakin pelaajia.

Pelkästään Vuorisen joukkueen pelaajilla on yli kaksi miljoonaa seuraajaa.

Idea ottelusta sai alkunsa, kun Vuorinen pyysi Tiktok-sisällöntuottajia mukaan musiikkivideoonsa.

– Jokainen tuli, jonka pyysin. En olisi uskonut. Meillä oli sitten takapiha täynnä mukuloita, jotka olivat nähneet tiktokkaajia kylillä.

– Mopopojat aina sanovat, ettei Janakkalassa tapahdu mitään. Nyt täällä on Rapfaija, eli tapahtuu. Se on tosi hauskaa. Siksi ajattelin, että tuodaan elämää tänne.

Vuorinen aikoo järjestää tulevaisuudessa Turengin jalkapallo-ottelua isomman Tiktok-tapahtuman jossain päin Kanta-Hämettä.

– Turengin kenttä voi käydä pieneksi, pitää olla Hämeenlinnassa varmaan Kaurialan stadion. Jotain överiä.

Levy-yhtiö tiktokkaaville artisteille

Vuorisella on muitakin suunnitelmia. Jatkossa hän haluaisi oman musiikin lisäksi kirjoittaa kappaleita muille.

Nyt Vuorinen on perustanut levy-yhtiön, jonka on tarkoitus tehdä kappaleita pelkästään Tiktok-artisteille

– On paljon naislaulajia, joilla saattaa olla 100 00 seuraajaa, mutta ei rahkeita tehdä biisejä. Tarjoamme valmiiksi kirjoitetut biisit ja tuotannon. Olemme jo kosiskelleet artisteja, ja paperit nimestä lähtivät juuri kaupparekisteriin. HäSa

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Rapfaija

Oikealta nimeltään Ville Vuorinen.

31-vuotias.

Syntynyt Pieksämäellä. Lapsuudessa perhe muutti Lammille.

Asuu Janakkalassa vaimonsa sekä 8- ja 1-vuotiaiden lastensa kanssa.

Sairaanhoitaja lastensuojelussa Lammilla.

Tiktokkaaja ja rap-muusikko.

Lisäksi vapaa-aika kuluu 8-vuotiaan pojan salibandy-joukkueen valmentajana.

Harrastaa myös itse salibandya ja kalastusta.

Haaveilee keikkailusta. Aikoo tehdä musiikkia niin kauan kuin aiheita riittää.

Tiktok

Kiinalainen sosiaalisen median mobiilisovellus, jossa jaetaan lyhyitä videoita.

Suurin osa videoista on noin 15 sekunnin mittaisia. Tarinoiden pituus voi olla enintään 60 sekuntia.

Suosittuja ovat esimerkiksi tanssi-, musiikki- ja haastevideot.

Tiktokin mukaan sillä oli noin 700 miljoonaa käyttäjää vuonna 2020.

Suomessa suurin osa Tiktokin käyttäjistä on alle 16-vuotiaita. Innowisen viimeisimpien tilastojen mukaan viikoittaisia käyttäjiä olisi Suomessa noin 400 000.

Uusimmat

Fingerpori

comic